ministar rada

Pavić čestitao Međunarodni praznik rada, 1. svibnja

30.04.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić čestitao je u utorak hrvatskim građanima i građankama Međunarodni praznik rada, 1. svibnja

Svijet rada neprestano se mijenja, tržište rada 21. stoljeća iziskuje brze prilagodbe novim, globalnim, uvjetima. Stvaranje i očuvanje kvalitetnih radnih mjesta nije moguće bez otvorenog socijalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja izazova s kojima se suočava moderno društvo, poručuje Pavić.

Svjesni smo da su globalni gospodarski i demografski trendovi rezultirali nedostatkom radne snage i iseljavanjem određenog broja naših sugrađana, ali taj trend nije prisutan samo u Hrvatskoj nego se s njim suočavaju sve mlađe članice EU-a.

Politiku zapošljavanja usmjerili smo posebno na mlade kako bi pronašli posao i ostali u Hrvatskoj. Cilj nam je privremeno zapošljavanje u javnom sektoru zamijeniti trajnim zapošljavanjem u privatnom sektoru, napominje ministar.

Zbog toga smo početkom ove godine redefinirali mjere aktivne politike zapošljavanja kako bi potaknuli zapošljavanje na ugovor o radu, podsjeća Pavić istaknuvši da je ove godine stopa nezaposlenosti mladih prepolovljena na gotovo 21 posto, u odnosu na 49,5 posto u 2013. godini.

Posebno se osvrnuo na sindikalnu inicijativu "67 je previše", koja prikuplja potpise za raspisivanje referenduma protiv pomicanja granice za odlazak u starosnu mirovovinu na 67 godina.

Početkom godine na snagu je stupila mirovinska reforma kojom smo mirovinski sustav učinili dugoročno održivim, povećali mirovine i riješili generacijsku nejednakost umirovljenika, bez zaduživanja naše djece i unuka. Mirovinska reforma pohvaljena je i u izvješću Europske komisije, a doprinijela je i stabilizaciji javnih financija i povećanju kreditnog rejtinga, naglašava Pavić.

Želim umiriti naše građane i poručiti im da će do 67. godine raditi samo oni koji ne ostvare 41 godinu staža i to tek od 2033. godine. Trend kasnijeg odlaska u mirovinu prisutan je u većini zemalja EU-a, a duži ostanak u svijetu rada znači veće mirovine.

Siguran sam da su i naši socijalni partneri, poslodavci i sindikati svjesni nužnosti da moramo produžiti godine radnog staža kako bi mirovine bile veće, a mirovinski sustav dugoročno održiv, ustvrdio je Pavić.

Također je najavio da će u prvoj polovici iduće godine, u sklopu hrvatskog predsjedanja EU-ovim Vijećem, biti zadužen za predsjedanje EPSCO Vijećem, čiji će prioritet biti cjeloživotno obrazovanje kroz osnaživanje vještina zaposlenih i nezaposlenih, s posebnim naglaskom na digitalnu i financijsku pismenost.

To je ključno kako bi učinkovitije odgovorili na izazove modernog tržišta rada, koje zbog digitalizacije i tehnološkog napretka zahtjeva zaposlenike s modernim vještinama. Poseban fokus bit će stavljen na projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, koji je usmjeren na pozitivne promjene u društvu, kaže Pavić.