NELEGALNO DIZANJE AUTA

Paukom ‘haračio’ na području Brela

Bionic
Reading

Član Uprave poduzeća HVIRON d.o.o. Split, Damir A.(39) iz Splita je prijavljen,kao odgovorna osoba firme, zbog premještanja motornih vozila pauk službom, bez suglasnosti policije na području Brela

Makarska policija je krim.obradom utvrdila da je Damir Alebić uklanjao nepropisno parkirana vozila a da nije uviejk ishodio odobrenje nadležne postaje, piše Slobodna Dalmacija

Prijavljen je za zloporabu položaja i ovlasti, te priveden na saslušanje istražnom sucu Županijskog suda u Splitu i pušten da se nadalje brani sa slobode. Još uvijek se skupljaju podaci o borju vozila koje je ova pauk služba premjestila bez dozvole, pa konačna materijalna šteta državnom proračunu još nije zbrojena.

Načelnik Ivica Carević nije imao vremena za izjavu u vezi «pauka» i nije htio primiti novinare, kako bismo od najodgovornije osobe u Brelima dobili izjavu o samovoljnom ponašanju koncesionara H.V.I.R.O.N.A. i vlasnika firme Damira Alebića iz Splita za područje Brela i Baške Vode.

Donačelnik Viktor Puljak šmugnuo je od novinara. U tajništvu i pročelništvu jedinstvenog upravnog odjela uspjeli smo dobiti općinsku odluku o premještanju i blokadi nepravilno zaustavljenih ili parkiranih vozila. Zanimljivo da je koncesija produžena HVIRONU za 4 godine unaprijed ( za 2009., 2010., 2011. i 2012.) prije izbora u ožujku i to ista vlast koja je ponovo u svibnju u prvom krugu dobila izbore u Brelima.

U odluci se između ostalog dozvoljava HVIRONU da strancima radi osiguranja plaćanja , ukoliko nemaju za platiti trošak «pauka» ili plaćanje garantirati jamčevinom, imaju pravo vozilo zadržati. Zadržavanje privatne imovine ustavno je upitno.

Trošak premještanja je 350 kn, a premještanje vozila se vrši po nalogu policijskog službenika policijske postaje Makarska.

Komunalni redar Neven Šošić nije imao nikakva saznanja da nešto s paukom nije u redu, niti je obaviješten da on u srijedu po Brelima ne ureduje. Nitko ništa od službenika ne zna. Pitali smo u uredu turističke zajednice tuže li se građani ili turisti. Ove godine ne, odgovorila je Valenitna Vitković, direktorica ureda. Lani je bilo pritužbi.

Od građana doznajemo da HVIRON stavlja protuzakonito lisice na vozil ako se zaustave turisti iskrcati prtljagu ispred apartmana. Štete ugledu Brela, koj asu se ionako u turističkom smislu potpuno srozala.

Očito da rad HVIRONA nitko ne kontrolira, da se kazne naplaćuju, vozila i lisice na vozila stavljaju nekontorlirano, bez policije i bez kontrole vlasti, koja mu je povjerenje dala unaprijed. Radi se očito o «deračini» koju vlast tolerira nauštrb ugleda mjesta. Tako se Alebić sa svojim paukom i lisicama pokušao ponašati prošle godine u Baškoj Vodi u kojoj također ima koncesiju.

Međutim općinska je vlast odmah reagirala i upola sezone mu otkazala ugovor. Ove godine je koncesija Alebiću ponovo odobrena ali samo na jednu godinu. Prije sezone je s njim održan sastanak i izričito mu je rečeno da ne smije stavljati lisice vozilima na kotače a ukloniti može samo ono koje smeta prometu. I to u nazočnosti policije.

Poučen lanjskim protjerivanjem iz Baške Vode, ove godine se ponaša sukladno zakonu i općinskoj odluci. Stoga treba zapitati što se desilo u Brelima i ima li kakav usmeni dogovor Alebić s općinom.