BOŽIĆNA POSLANICA

Patrijarh proziva međunarodnu zajednicu zbog trgovine organima

05.01.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u srijedu je, u poslanici u prigodi pravoslavnog Božića, ustvrdio kako su predstavnici međunarodne zajednice bili ravnodušni prema zločinima nad srbijanskim žrtvama u navodnoj trgovini organima na Kosovu

Patrijarh je poručio kako istina i Božja pravda uvijek imaju posljednju riječ.

U poslanici koju prenose elektronički mediji u Beogradu Irinej je navodnu trgovinu organima naveo kao jedan od najtežih primjera kršenja prava srpskog naroda na Kosovu.

'Strašan zločin trgovine organima nevinih srpskih žrtava, mržnje i terora odvijao se uz ravnodušnu, u mnogim slučajevima suučesničku šutnju predstavnika međunarodne zajednice', rekao je Irinej

Dodao je kako je međunarodna zajednica 'itekako znala' što se događa, ali da istina i Božja pravda uvijek imaju posljednju riječ. 'To nam jamči rođenje Kristovo, to osjećamo i znamo', poručio je.

Izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty je u svojem izvješću u prosincu optužio predsjednika kosovske vlade Hashima Thacija da je predvodio lanac organiziranog kriminala koji je u tijeku rata na Kosovu likvidirao svoje protivnike i krijumčario drogu i organe poginulih Srba.

Thaci je zbog toga najavio da će Martyja tužiti za klevetu.

'O tome je vođena istraga tri puta. Prvi put to je istražila UN-ova misija na Kosovu, zatim druga mjesna tijela i Haaški sud te poslije EULEX', rekao je Thaci.

Irinej je, kako prenosi srbijanska agencija Beta, pozvao vjernike da žive u nepokolebljivoj vjernosti Crkvi te također upozorio na važnost materinstva, braka, obitelji i rađanja djece.

Poručio je kako je život bez ljubavi prema Bogu, ljubavi u braku, obitelji, društvu i ljudskim odnosima, život koji se svodi na samoživost, tjelesnu pohotu i hedonizam, koji tako postaje vrhovna ljudska vrijednost.

Pred svakim je čovjekom, kako je rekao, put života i put smrti, a svako odstupanje s puta dobra i života rađa bezbroj zala, smrti i nepravda.

Irinej je, kako prenosi srbijanska agencija Tanjug, naveo kako je Bog obdario čovjeka mnogim i divnim darovima te da je čovjek pozvan upotrebljavati ih na pravi način, a ne zlorabiti ih.

Patrijarh je također upozorio na sve veći broj pobačaja osudivši tu pojavu kao čin sebičnosti.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi 7. siječnja.