NAKON SLOVENIJE

Patria pod istragom zbog prodaje oružja Hrvatskoj

29.04.2009 u 11:22

Bionic
Reading

Finska policija, nakon Slovenije, istražuje poslove tvrtke Patria u Hrvatskoj, objavila je u utorak finska televizijska kuća Chanel 4 pozivajući se na izvore u Nacionalnom uredu za istrage finske policije

Kaj-Erik Bjorkqvist, glavni inspektor za istragu prodaje oklopnih vozila Sloveniji, potvrdio je da se istraga širi na Hrvatsku i poslove Patrije u Hrvatskoj. Iako su mnogi sumnjali da je posao sklopljen s Patriom sumnjiv, u MORH-u su tvrdili da je posao obavljen transparentno i da nije bilo protuzakonitih radnji.

Hrvatska je od finske tvrtke Patria kupila 126 oklopnih vozila AMV 8 x 8 ukupne vrijednosti 180 milijuna eura. Prvi ugovor je u listopadu 2007. s direktorom Patrije potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević.

Taj ugovor vrijedan je 112 milijuna eura. Drugi ugovor o kupnji još 42 vozila vrijedan 68 milijuna eura potpisao je krajem prošle godine ministar Branko Vukelić. Osim oklopnih vozila, Hrvatska je od tvrtke Patria kupila i dva raketna broda klase Helsinki. Ugovor vrijedan oko devet milijuna eura u ljeto prošle godine potpisao je ministar Branko Vukelić.

Iako zasad nije jasno o kojem je ugovoru finska policija otvorila istragu, najvjerojatnije je riječ o istrazi Patrije oko prodaje okopnih vozila Hrvatskoj.

U Sloveniji su zbog kupnje oklopnih vozila Patrije padale i glave. Janez Janša, zbog sumnje da je primio dva milijuna eura mita, prošle je godine izgubio na izborima, dok je nekoliko čelnih ljudi Patrije bilo u istražnom zatvoru.