SPALJIVANJE KURANA

Pastora Jonesa stišću Pentagon i banka

10.09.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Fundamentalistički pastor Terry Jones je odustao od namjere da sutra javno spali kopije Kurana jer mu je navodno rečeno da muslimani odustaju od islamskog centra nadomak Ground Zeroa. Međutim, s tim se planom ide dalje. Pastor se sada predomišlja. Najavljuje mogući nastavak akcije jer su mu, kaže, muslimani lagali

Zapravo, izgleda da je nastala pukotina u maloj zajednici od svega pedesetak vjernika, koliko broji The Dove World Outreach Center u Gainesvilleu na Floridi. Naime, Jones se tamo doselio prošle godine, nakon što je 29 godina služio u maloj protestantskoj crkvi u Kölnu u Njemačkoj. Od banke je zatražio zajam da bi kupio parcelu, odnosno sjedište nove crkve.

Jones, kako se sada saznaje, zapao je u ozbiljne financijske poteškoće pa veći utjecaj na njega od Bijele kuće (predsjednik Barack Obama ga je zamolio da odustane), State Departmenta (Hillary Clinton je okupila vjerske lidere koji su ga to isto zamolili) i Pentagona (Jonesa je osobno nazvao ministar obrane Robert Gates i upozorio da bi njegov čin mogao povećati broj mrtvih američkih vojnika u Afganistanu) ovoga trenutka ima banka koja drži hipoteku nad crkvom.

Izgleda da se sad pastor Jones hvata za bilo koju slamku spasa pa je najavio da će doći u New York kada je saznao da bogataš Donald Trump nudi muslimanima 25 posto više novca od onog što su platili za zgradu gdje se planira granja islamskog centra, nadomak mjesta gdje je srušen WTC.

Ponuda je odbijena, Trump je dobio pet minuta svjetske pažnje kao netko tko je želio zaustaviti cijeli skandal, pa se pastor sada nalazi pred velikim iskušenjem. Spalio bi on, da se ne varamo, Kuran, ali kako izaći na kraj s agentima FBI-ja koji ga salijeću i što ako mu banka oduzme crkvu?

Protiv njega se sada diže i kompletan Gainesville, sjedište Sveučilišta na Floridi, peto po veličini u SAD-u, mjesto koje je po mnogim anketama opisano kao najbolje za život u SAD-u.

Gradonačelnik, demokrat Craig Lowe, druga meta pastora Jonesa, jer ovaj navaljuje protiv Lowea koji se izjasnio kao homoseksualac, sutra predvodi masovni prosvjed koji bi u svijet, naročito onaj muslimanski, trebao poslati drugačiju sliku SAD-a, zemlje u kojoj je, prema prvom amandmanu Ustava - koji govori o gotovo potpunoj slobodi izražavanja - moguće javno spaliti Kuran, ali zemlje koja to ne odobrava. Barem u većini.

Ako pastor odustane ili spali Kuran unutar zidina svoje kuće ili crkve, subota će se u Gainesvilleu pamtiti po spektakularnoj utakmici Gatorsa, ekipe koja igra američki nogomet za Sveučilište na Floridi, na koju će doći čak 90.000 gledatelja.