KOD STARE GRADIŠKE

Pastir pronašao bure puno eksploziva, štapina i detonatorskih kapsli

16.08.2011 u 16:38

Bionic
Reading

Mještanin Gornjeg Varoša nemalo se iznenadio kada je prilikom tjeranja stoke kroz šumu pronašao plastično bure puno minsko-eksplozivnih sredstava. Bure je bilo djelomično zakopano u zemlju, a kada ga je otvorio i vidio opasan teret, pastir je odmah pozvao policiju

Na teren su po dojavi izašli policijski službenici protueksplozijske zaštite. Utvrdili da se u plastičnom buretu nalazi pravi arsenal eksplozivnih sredstava. Pored 2 kilograma plastičnog eksploziva (PEP), u buretu je bilo i 150 metara sporogorećeg štapina, 50 metara detonirajućeg štapina, 180 komada elektrodetnoatorskih kapsli, 14 upaljača za minu PMA-2, dva upaljača na minu TMA-3 te pet komada specijalnih upaljača otpusnih. Koliko je 'bure baruta', koje je pored šumskog puta stajalo godinama, bilo opasno za djecu, pitali smo glasnogovornicu PU brodsko posavske, Katu Nujić

'Sadržaj pronađen u buretu je lako zapaljiv i eksplozivan, posebno plastični eksploziv, ali i sporogoreći štapini. Prije nekoliko godina djeca su u okolici Okučana pronašla sporogoreće štapine, te je, igrajući se s njima, nekoliko mališana ozlijeđeno, a jedan je dječak zbog zadobivenih opeklina po rukama bio prebačen na liječenje u Zagreb', podsjetila je Nujić.

Iako je od rata prošlo već gotovo dva desetljeća, Slavonija i dalje opasna zona jer građani bombe i razna minsko eksplozivna sredstva pronalaze na svakom koraku, na šumskim puteljcima, oranicama, odvodnim kanalima. Prošli je tjedan ribič na obali Save pronašao kutije s čak 33 ručne bombe M-75.

'Sukladno odredbama Zakona o oružju građani mogu i dalje u neograničenom vremenu policiji dragovoljno predati oružje koje nepovlasno posjeduju bez straha da će biti kažnjeni. Dovoljno je nazvati hitni pozivni broj 192 i policijski službenici će doći te na siguran način preuzeti oružje', poručuje glasnogovornica PU brodsko-posavske.