BIZARNOSTI RATA

Pas tragač izazvao paniku u bazi RAF-a

Bionic
Reading

Prilično bizaran incident dogodio se jutros u RAF-ovoj bazi Lakenheath u Suffolku. Naime, britanska zračna baza, iz koje u Libiju polijeću američki borbeni zrakoplovi, našla se u središtu zbivanja, nakon što je pas tragač zamijenio grudu blata za eksploziv

15.18 Glumica Angelina Jolie, koja je ujedno i ambasador dobre volje pri UN-u, posjetila je libijsko-tunisku granicu.

15.00 NATO tvrdi da su saveznički napadi uništili 30 posto libijskih vojnih kapaciteta.

14.25
Prilično bizaran incident dogodio se jutros u RAF-ovoj bazi Lakenheath u Suffolku. Naime, britanska zračna baza, iz koje u Libiju polijeću američki borbeni zrakoplovi, našla se u središtu zbivanja, nakon što je pas tragač zamijenio grudu blata za eksploziv.Nakonšest sati alarmantnog stanja, otkrili su o čemu je riječ, piše The Telegraph

14.01 David Cameron
, britanski premijer, koji je u Pakistanu pokušava uvjeriti muslimansko stanovništvo da vojne operacije u Libiji nisu 'napad na islam'.

13.33
Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda je izjavio da želi razgovarati s Moussom Koussom, bivšim ministrom vanjskih poslova Libije, u sklopu istrage o zločinima protiv civilnog stanovništva u Libiji.

12.44
Libijski brod koji je prevozio uvezeno gorivo (zbog nestašice) usidrio se u luci koja je pod kontrolom libijske vlade. Libijski dužnosnici su rekli da je brod u vlasništvu državne libijske tvrtke te da je istovar u luci Zawiyah.

11.25
NATO-ovi zračni napadi na Gadafijeve trupe u blizini Brege.Zračni napad je izveden tridesetak kilometara od Brege, gdje su uništena dva vozila. U zračnom napadu nije bilo žrtava, a vojnici su uspjeli pobjeći iz vozila.

11.23
Prvi tanker je pristao u ključni naftnu luku Tobruk otkako je u rukama pobunjenika.

10.47
Pojavio se video u kojem se navodno Gadafi vozi u automobiju kroz Tripoli pozdravljajući svoje pristaše.

10.41 Iman al-Obeidi
, žena koja je uletjela u hotel u Tripoliju kako bi rekla novinarima da su je Gdafijevi borci tukli i silovali, dala je intervju CNN-u. Iako više nije u pritvoru, rekla je kako još uvijek strahuje za svoj život.Sa suzama se prisjetila kako su joj alkoholom polijevali oči te su koristili oružje kako bi ju sodomizirali, piše CNN. Intervju će u cjelosti biti objavljen na CNN-u u večernjim satima.

'Prijetili su mi smrću i rekli su da nikad neću napustiti zatvor ako ispričam sve novinarima', rekla je Obeidi, koja poziva humanitarne organizacije da joj pomognu, jer se osjeća kao taoc u vlastitoj zemlji, piše The Telegraph.

Iman al-Obeidi, silovana Libijka
10.17 Ukrajinska medicinska sestra koja se brine za Gadafijevo zdravlje je odbacila glasine da mu je ljubavnica, ali je priznala da Gadafi, kojeg oni nazivaju 'Papa' svake godine svom osoblju dariva zlatne satove.

9.45
Gadafijev sin Saif al-Islam Gadafi tvrdi da je Musi Kusi, bivšem libijskom ministru vanjskih poslova, bilo dopušteno da napusti Libiju i da on sigurno ne zna ništa o slučaju Lockerbie.

9.41
Postoje informacije kako je došlo do raskola i obiteljske svađe između dvojice Gadafijevih sinova Mutassima i Saifa oko planova za prekid vatre.

9.00 Protiv Muse Kuse mogla bi biti podignuta privatna tužba, najavljuju članovi obitelji žrtava poginulih u Lockerbieju.

Libija spremna na promjene, ali pod Gadafijevim vodstvom

'Mi možemo imati bilo kakav politički sustav, bilo kakvu promjenu: ustav, izbore, bilo što, ali to mora odlučiti narod', rekao je Ibrahim na tiskovnoj konferenciji.

'Tko ste vi, zapadnjaci, da odlučujete što Libijci trebaju učiniti? Zašto zapadne vlade ne kažu: libijski narod mora odlučiti hoće li libijski vođa otići ili ostati, hoće li zemlja imati ovakav ili drugačiji politički sustav?', naglasio je, odgovarajući na pitanje vode li se o tome pregovori sa Zapadom.

Ibrahim je kazao da nitko izvana Libiji ne može nametati uvjete, čak i kada je zemlja spremna na razgovore o prijedlozima o uvođenju demokracije, transparentnosti, slobode medija ili protukorupcijskih zakona.

Još je jednom naglasio da vladine snage ne sudjeluju ni u kakvim napadima na civile.

Libijska televizija u ponedjeljak navečer uživo je prikazala Moamera Gadafija kako pozdravlja pristaše iz terenskog vozila koje je izašlo ispred njegove rezidencije Bab al-Azizije u Tripoliju. Gadafi im je kratko mahao kroz otvoreni krov.

U međuvremenu je američko ministarstvo financija objavilo da je ukinulo sankcije protiv bivšeg libijskog ministra vanjskih poslova Muse Kuse. On sada može raspolagati svojom imovinom i računima u Sjedinjenim Državama. Ministarstvo je objavilo kako je taj potez namijenjen ohrabrenju ostalih dužnosnika iz Gadafijeva okružja da ga napuste.

David Cameron najavio je da će još četiri lovca-bombardera Tornado poslati u misiju u Libiju. Britanske zrakoplovne snage objavile su u ponedjeljak da će još najmanje šest mjeseci sudjelovati u operacijama nad Libijom, prenio je BBC. Naime, američka vojska je povukla borbene zrakoplove iz međunarodne kampanje u Libiji, objavio je Penatgon nakon što je Washington ovog vikenda pristao produžiti svoje napade tijekom 48 sati.

Prvo je SAD predviđao povući svoje borbene zrakoplove i rakete Tomahawk iz operacija nakon vikenda, jer su njihovi saveznici iz NATO-a preuzeli vođenje operacija u četvrtak, ali u nedjelju je Washington prihvatio traženje NATO-a da vodi udare u Libiji do ponedjeljka zbog 'lošeg vremena'.

Od ponoći između ponedjeljka i utorka nijedan američki borbeni zrakoplov nije poletio, objavio je satnik Darryn James, glasnogovornik Penatgona, koji je naglasio da su zrakoplovi spremni za intervenciju u slučaju da to NATO zatraži.

Od ponoći s nedjelje na ponedjeljak i sljedećih dvanaest sati američki borbeni zrakoplovi su izveli najmanje dva leta, ali nijedna raketa Tomahawk nije ispaljena, dodao je satnik James. Američka vojska odsad će osiguravati samo zrakoplove za opskrbu u letu i za misije nadzora.

William Hague, tajnik britanskog ministra vanjskih poslova, rekao je da će Britanija opskrbiti pobunjenike i komunikacijskom opremom.

Dužnosnici su izjavili da će prije svega dopustiti zapovjednicima pobunjenika da kontaktiraju prvu crtu obrane, ali će opremu moći koristiti i za poziv koalicijskih snaga za zračni napad.

'Mi se ne bavimo naoružavanjem oporbenih snaga', naglasio je Hague.

Gadafi među pristašama