FEŠTA U ŠIBENIKU

Partizani slave oslobođenje Dalmacije

09.12.2011 u 18:54

Bionic
Reading

Zajednica udruga antifašističkih boraca u Dalmaciji i antifašista Splitsko-dalmatinske županije u nedjelju, 11. prosinca, u Šibeniku organiziraju središnju proslavu oslobođenja Dalmacije od fašizma u jesen 1944. godine

U priopćenju se navodi da operacija oslobođenja Dalmacije čini posebno poglavlje antifašističke borbe u Hrvatskoj, a trajala je od 12. rujna do 12. prosinca 1944. godine. Skupu u HNK-u u Šibeniku će prisustvovati delegacije antifašističkih udruga s područja dalmatinskih županija te SABA RH i delegacija predsjednika RH.

Jedinice 8. dalmatinskog korpusa su u duhu Titovih riječi 'tuđe nećemo, svoje ne damo' oslobodile Dalmaciju, osim Dubrovnika, koji je oslobodila 2. dalmatinska proleterska brigada. Na početku operacije jedinice 8. dalmatinskog korpusa imale su oko 32 tisuće boraca, a neprijatelj oko 62 tisuće vojnika: Nijemci 45 tisuća, NDH 12 tisuća i četnici pet tisuća. Prvo su oslobođeni srednjodalmatinski otoci Korčula, Mljet, poluotok Pelješac te Hvar, Brač i Šolta. Poslije oslobađanja otoka, oslobođen je Omiš, Makarska, Split, Solin, Kaštela, Trogir i Šibenik te konačno Zadar i Knin.

Kninska operacija, kako stoji u priopćenju, predstavlja jedan od najvažnijih primjera ratne vještine partizanske vojske.

U operaciji oslobođenja Dalmacije poginula su 1.884 borca, a neprijatelj je imao 12 tisuća mrtvih i 10 tisuća zarobljenih. Takav poraz Wehrmacht nije doživio nigdje na jugoslavenskom ratištu.