tri stranke s gotovo istim postotkom

Parlamentarni izbori u Irskoj neizvjesni za Varadkara, Sinn Fein traži saveznike

09.02.2020 u 21:56

Bionic
Reading

Dan nakon parlamentarnih izbora u Irskoj koji bi mogli biti krajnje neizvjesni, premijer Leo Varadkar je sučeljen s rizikom neviđenog uzleta Sinna Feina koji traži saveznike i prije proglašenja konačnih rezultata

Zbog složenog izbornog sustava rezultati bi mogli biti poznati tek za nekoliko dana a djelomični bi mogli zavarati.

Izlazne ankete provedene u subotu najavljuju krajnje neizvjestan rezultat. Anketa koju je Ipsos MRBI proveo za irske medije pokazuje da Fine Gael, premijerova stranka, osvaja 22,4 posto glasova, republikanska stranka Sinn Fein 22,3 posto a druga velika stranka desnog centra Fianna Fail 22,2 posto.

Teško je predvidjeti tko će izbiti na prvo mjesto, s obzirom na marginu pogrješke od 1,3 posto te ankete provedene na uzorku od 5000 birača.

Još ostaje vidjeti kako će se rezultati odraziti na raspodjelu zastupničkih mjesta u Dailu, donjem domu parlamenta, koji ima 160 zastupnika.

Sinn Fein koji se zauzima za ujedinjenje britanske pokrajine Sjeverne Irske s Irskom Republikom, imao je tek 42 kandidata, upola manje od dviju velikih centrističkih stranaka.

Fine Gael Lea Varadkara i Fianna Fail Micheala Martina dosad su odbijale svaku mogućnost koaliranja sa Sinnom Feinom zbog njegovih veza s IRA-om.

  • +7
Izbori u Irskoj Izvor: EPA / Autor: GERARD MCCARTHY

'Želim da imamo narodnu vladu', rekla je čelnica Sinna Feina Mary Lou McDonald, 'vladu bez Finne Faila i Finea Gaela'. Dodala je da je stupila u kontakt s drugim strankama, napose sa zelenima i sa socijaldemokratima.

Stajalište čelnika velikih centrističkih stranaka da 'ne razgovaraju s nama' nije 'održivo', rekla je novinarima u glavnom centru za prebrojavanje glasova u Dublinu, u pregrađu prijestolnice.

Leo Varadkar je opetovao svoje stajalište, a čelnik Fianne Faila, Micheal Martin je, čini se, ublažio svoje.

U izbornoj jedinici zapadnom Dublinu premijera na odlasku Lea Varadkara pretekao je kandidat Sinna Feina, ali njegov reizbor nije ugrožen.

Irski mediji ističu da uzlet nacionalističke stranke u zemlji u kojoj tradicionalno vladaju - naizmjenično ili u koaliciji, kao što je slučaj u vladi na odlasku - dvije velike stranke desnog centra, stubokom mijenja prilike na irskoj političkoj pozornici.