DOMAĆIN DUBROVNIK

Parlamentarna skupština NATO-a dogodine u Hrvatskoj

05.07.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Hrvatska će u listopadu 2013. biti domaćin jesenskog zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, na kojemu će dudjelovati oko 800 parlamentaraca iz 28 članica saveza i zemalja promatrača, najavio je u četvrtak voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković

"Jesensko zasijedanje Parlametnarne skupštine NATO s oko 800 parlamentaraca održat će se u Dubrovniku od 11. do 14. listopada 2013. i to će biti najveći politički skup ikada održan u Hrvatskoj", kazao je Blažeković.

Prema njegovim riječima, na skupu će se govoriti o svim temama koje su dominantne u proteklom razdoblju, pa se očekuju rasprave na temu Afganistana, Sirije, Arapskog proljeća i doktrine "pametne obrane".

Na skupu se očekuje cijeli hrvatski državni vrh, nazočit će mu i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, a nije isključeno da tom prilikom Dubrovnik posjeti i američka državna tajnica Hilary Clinton.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a broji 5 članova, pri čemu broj članova ovisi o veličini zemlje pa tako američko izaslanstvo primjerice ima 36 članova.

Svaka zemlja plaća članarinu u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a Hrvatska za to godišnje izdvaja 11.600 eura.

Samo članstvo u NATO-u Hrvatsku godišnje stoji oko pet milijuna eura.

Za organizaciju i osiguranje skupa u Dubrovniku predviđeno je četiri milijuna kuna iz državnog proračuna, ali je Blažeković uvjeren da će to uspjeti organizirati i za manji iznos.

Parlamentarna skupština NATO-a osnovana je 1955. godine kao savjetodavno međuparlamentarno tijelo saveza.