MULJAŽE U DEŽELI

Parlamentarac Prijatelj završio u pritvoru

13.03.2010 u 19:13

Bionic
Reading

U dosad najvećoj korupcijskoj aferi u Sloveniji u subotu je došlo do obrata jer je na žalbu tužiteljstva istražni sudac u Kopru ipak odredio pritvor za parlamentarnog zastupnika Srečka Prijatelja (42)

Istražni sudac u Kopru u subotu je ponovo saslušao Prijatelja i ustvrdio da postoji opasnost utjecaja na svjedoke. Iako se Prijatelj pozivao na zastupnički imunitet i tvrdio da se radi o 'namještenim' optužbama kako bi se oštetila Slovenska nacionalna stranka (SNS), sudac mu je odredio 30-dnevni pritvor.

Srečko Prijatelj uhićen je u utorak u trenutku kad mu je poslovni partner njegove supruge izručivao 323.000 eura. Prijatelj se u istrazi brani da je riječ o preuzetom 'dugu', no policija koja ga je dugo pratila istražujući malverzacije u poslovanju uprave Luke Koper proteklih godina, smatra da ima dovoljno dokaza za to da je riječ o prljavom novcu iz svojevrsnog političkog reketa.

Prijatelja je policiji prijavio poslovni partner njegove žene, vlasnice agencije za nekretnine, nakon što mu je parlamentarac počeo prijetiti i ucjenjivati ga tražeći očekivani novac. Policija sumnja da je zaplijenjeni novac dio provizije koju je bivša uprava najvećeg slovenskog logističara isplaćivala agenciji za nekretnine u vlasništvu zastupnikove supruge koja je od privatnika u okolici Sežane jeftino otkupljivala zemljišta za planirani suhozemni terminal, a onda ih prodala Luci Koper za čak 20 milijuna eura.

Pod sumnjom da je glasovima svoje stranke u parlamentu 'trgovao' i tako dolazio do financijske koristi je i predsjednik stranke Zmago Jelinčič. Prateći aktivnosti političara u tzv. 'aferi prijatelji' policija je prisluškivanjem otkrila da je s njima kontaktirao i Milan Pogačnik, ministar poljoprivrede koji je već u srijedu dao neopozivu ostavku, iako tvrdi da s aferom nema nikakve veze. Navodno je Pogačnik u nekim prilikama u zamjenu za glasove Jelinčičevih zastupnika obećavao svoje protuusluge, odnosno zemljište za zrakoplovni muzej 'Piramida', što je po navodima medija jedan od oblika kako je stranka dolazila do izvanproračunskih sredstava za svoj rad.

Većina stranaka osudila je Jelinčičevu izjavu da je trgovina zastupničkim glasovima za protuusluge normalna pojava, a direktor vladina ureda za borbu protiv korupcije Drago Kos tvrdi da stranka može u procesu odlučivanja mijenjati stajališta o tome kako će glasovati ako se to dogodi na osnovi političkih argumenata, ali da svako nuđenje ili primanje usluga materijalne ili druge naravi predstavlja čin korupcije i kazneno djelo, kako za onoga koji usluge nudi, tako i za onoga koji ih primi.