ITALIJA NA PREKRETNICI

Parlament za mjesec dana odlučuje o sudbini Berlusconija

16.11.2010 u 22:00

Bionic
Reading

Talijanski parlament odlučit će u budućnosti vlade desnog centra Silvija Berlusconija 14. prosinca glasujući o povjerenju vladi u Zastupničkom domu i Senatu, rekao je u utorak politički izvor za Reuters.

Donji dom i Senat neće glasovati prije no što parlament ne glasuje o proračunu za 2011. koji se smatra ključnim za stabilnost talijanskih javnih financija u trenutku rastuće dužničke krize u eurozoni. Izvor je dužnosnik upoznat s procesom ali iz protokolarnih razloga nije mogao biti imenovan.

Ako Berlusconi izgubi na nekom od ta dva glasovanja bit će primoran odstupiti s premijerskog položaja te bi bi bili raspisani prijevremeni izbori. Odluka o trenutku glasovanja pozorno se čekala nakon što su u ponedjeljak pristaše Berlusconijeveg takmaca Gianfranca Finija nakon mjeseci nesuglasica izašli iz vlade.

Predsjednik Girgio Napolitano se sastao s Finijem koji je predsjednik Donjeg doma i čelnikom odmetnute grupe zastupnika pokreta "Budućnost i sloboda za Italiju" te predsjednikom Senata Renatom Schifanijem kako bi razgovarao o terminima glasovanja.

Berlusconijeva politička budućnost neizvjesna je od raskida s njegovim bivšim saveznikom Finijem ovoga ljeta. Fini uživa potporu 40 zastupnika i senatora što je dovoljno za svrgavanje Berlusconijeve vlade ako odluče glasovati zajedno s oporbom iz lijevog centra.