SLOVAČKA

Parlament izglasovao povjerenje novoj vladi

10.08.2010 u 21:17

Bionic
Reading

Slovački parlament izglasovao je u utorak povjerenje novoj vladi desnoga centra premijerke Ivete Radičove, dajući joj mandat za strožu fiskalnu politiku i borbu protiv korupcije

Za vladu Radičove glasovalo je 79 od 150 zastupnika dok je protiv bilo 66. Većinu u parlamentu ima četveročlana vladina koalicija - njezini kršćanski demokrati, Kršćansko-demokratska stranka, stranka ekonomskih liberala i stranka mađarske manjine.

'Smanjit ćemo proračunski deficit na ispod 3 posto BDP-a do 2013. i zaustaviti rast slovačkog duga te planiramo uštede od nekoliko milijardi eura', izjavila je Radičova pred zastupnicima prije glasovanja nakon maratonske, šestosatne rasprave.

Najnovija i najsiromašnija članica eurozone obećala je iduće godine smanjiti proračunski manjak na 2,5 posto BDP-a sa 7 do 8 posto koliko se očekuje 2010.

Vlada premijerke Radičove, formirana 9. srpnja, obećala je da će sačuvati jedinstvenu stopu poreza na dohodak od 19 posto, koja je uvedena prije šest godina u sklopu porezne reforme koja je pomogla da Slovačka postane najbrže rastuće europsko gospodarstvo 2007. sa stopom rasta BDP-a od 10,6 posto.

Vlada želi poboljšati poduzetničku klimu, suzbiti korupciju i ojačati vladavinu prava što je bio veliki problem investitorima za mandata bivšeg premijera Roberta Fica.

'Odgovorna vlada mora se boriti protiv korupcije i to je novost koju nova vlada planira provesti', rekla je Radičova.