višesatna rasprava

Parlament Federacije BiH traži da se spriječi uvođenje pričuvne policije u RS

14.05.2019 u 16:41

Bionic
Reading

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je donio zaključak po kojemu je nužno poduzeti mjere kojima bi se spriječilo vlasti Republike Srpske u nakani da uspostave pričuvni sastav svoje policije, a ukoliko to ne bi dalo rezultate i drugi bi entitet morao odgovoriti na prikladan način

Na posebnoj sjednici posvećenoj sigurnosnom stanju u Federaciji BiH Zastupnički dom entitetskog parlamenta je, nakon višesatne rasprave, odlučio pozvati Visokog predstavnika međunarodne zajednice da intervenira i spriječi stupanje na snagu zakona o uvođenju pričuvne policije kojega je u formi nacrta već usvojio parlament RS.

"Ukoliko aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima RS-a ne budu obustavljene ili zaustavljene Federacija BiH će poduzeti odgovarajuće mjere na zaštiti sigurnosti svih građana", jedan je od zaključaka.

Parlametarci su istodobno pozvali izvršnu vlast u Federaciji BiH da u međuvremenu poduzme sve potrebne mjere da bi se popunio redoviti sastav policijskih snaga na razini entiteta te u županijama.

Ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara pojasnio je kako u ovom trenutku policijskim strukturama na razini Federacije nedostaje 110 policajaca i to u posebnim postrojbama čija je zadaća borba protiv tetorizma i organiziranog kriminala.

Vlada RS je inicirala uvođenje pričuvnog sastava entitetske policije, koji je ukinut Daytonskim sporazumom, s obrazloženjem kako je to nužno zbog eskalacije migrantske krize, no to je objašnjenje za vlasti Federacije BiH ali i za Ured visokog predstavnika (OHR) bilo neuvjerljivo.

"Nisu razlog poplave ni migrantska kriza, nego je cilj da se u konačnici formiraju oružane snage (RS)", izjavio je u utorak na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić.

Mogućnost da i Federacija BiH uvede pričuvnu policiju i na taj način "parira" vlastima u RS-u naišla je na suzdržanost u HDZ-u BiH, čiji zastupnici na kraju nisu ni glasovali za zaključke usvojene u utorak zahvaljujući potpori zastupnika iz stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo.

Predsjednik kluba HDZ-ovih zastupnika Mladen Bošković izjavio je kako ta stranka, odnosno zastupnici koji djeluju u okviru koalicije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), podupiru popunu i opremanje redovitog policijskog sastava u entitetu, no nisu spremni glasovati za odluku o uvođenju pričuvne policije jer to ne bi bio doprinos miru i stabilnosti.