I SLUŽBENO DIKTATOR

Parlament dao ovlasti Chavezu da vlada dekretima

20.12.2010 u 09:12

Bionic
Reading

Parlament Venezuele u subotu je dao predsjedniku Hugu Chavezu pune ovlasti da u idućih 18 mjeseci vlada putem dekreta, unatoč žestokim protestnim akcijama opozicije koja tvrdi da ovaj čin i službeno pretvara zemlju u diktaturu

Mjera, koju je donijela socijalistička većina dok je protiv bilo dvadesetak oporbenih zastupnika, predviđa da Chavez samostalno donese odluke u područjima obrane, infrastrukture, telekomunikacija, transporta, javnih službi, stanovanja, cjelokupne teritorijalne administracije, poljoprivrede, industrije, porezne politike i, općenito, gospodarstva.

Osim toga, predsjednik će od sada, bez posredovanja parlamenta, dekretima moći donositi zakone koji se tiču sigurnosti građana, pravosuđa, rada policije i tajnih službi, međunarodne suradnje i ekonomije.

Chavez smatra da su ove posebne ovlasti, bitne za izlazak zemlje iz goleme krize u koju je ušla nakon nedavnih poplava kada je poginulo 40, a bez doma ostalo oko 140.000 osoba.

Ovo je četvrti put od dolaska na vlast 1999. da se predsjedniku, na njegov zahtjev, daju takva prava, doduše ne ovako ekstenzivna. Chavez je odmah izjavio da donosi oko 20 dekreta.

Iz opozicijskih se krugova čuje da je mjera donesena prije skorog sazivanja novoga parlamenta gdje vladajući zastupnici ne bi imali većinu glasova za takvo nešto. Diktatura se uvodi za idućih 18 mjeseci (iako je predsjednik javno bio tražio da traje samo 12 mjeseci), do sredine 2012. godine, kada se Chavezu, kako se očekuje, otvaraju vrata za novi predsjednički mandat.

Privatni je sektor zgrožen, posebice nakon odluke da Chavez, po volji, može nacionalizirati i banke. On pak u jučerašnjem govoru kaže da je potrebno 'jačati socijalizam 21. stoljeća'.