VJETAR U LEĐA

Pariz, Rim i Beč žele da Srbija dobije kandidaturu za EU

23.02.2012 u 20:59

Bionic
Reading

Francuska, Italija i Austrija žele da se Srbiji odobri status kandidata za Europsku uniju, procjenjujući u pismu europskoj visokoj predstavnici za vanjske poslove Catherine Ashton da je Beograd 'ispunio uvjete' koje su u prosincu odredili europski čelnici

U pismu čiju je kopiju dobio AFP, francuski, austrijski i talijanski ministri vanjskih poslova tvrde da su 'proveli dubinsku analizu napretka Srbije i došli do zaključka da su uvjeti ispunjeni'. Europski čelnici u prosincu su odgodili odluku o davanju kandidature Srbiji, tražeći prije svega napredak Srbije u odnosima s Kosovom.

Ministri u pismu tvrde da je 'Beograd iznio vrlo konstruktivne prijedloge u cilju uključivanja Kosova u regionalnu suradnju, priznajući istodobno stajalište svake od strana glede statusa' Kosova. Također smatraju da je 'veliki napredak' ostvaren u provedbi sporazuma postignutih s Kosovom u drugim pitanjima.

Zato bi EU trebala 'ispuniti obećanje' i dodijeliti Srbiji status kandidata, jer bi je to 'ohrabrilo da nastavi prema ukupnoj normalizaciji odnosa s Kosovom', smatraju ministri. Sastanak ministara europskih poslova zemalja članica EU, na kojem bi se trebalo raspravljati o toj temi, održat će se u ponedjeljak.