IZBORI U AUSTRIJI

Pariz i Ljubljana odahnuli nakon poraza krajnje desnice

23.05.2016 u 21:55

Bionic
Reading

Francuska vlada je poručila da je "odahnula" nakon poraza kandidata krajnje desnice Norberta Hofera na predsjedničkim izborima u Austriji na kojima je tijesno pobijedio član stranke Zelenih Alexander Van der Bellen, a ovakav ishod izbora pozdravio je i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

Nepunih godinu dana prije predsjedničkih izbora u Francuskoj, francuska stranka krajnje desnice Nacionalna fronta, u stalnom usponu na biralištima, "čestitala" je pak Hoferu na "dobrom rezultatu" koji "nagovješćuje budući uspjeh".

Kao i Hofer, čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen u budućem uspjehu stranke računa na migrantsku krizu, rastući euroskepticizam i odbacivanje tradicionalne političke klase.

Pošto je Pariz prošlog tjedna izrazio zabrinutost zbog ishoda predsjedničkih izbora u Austriji, vlada je odahnula nakon objave rezultata drugog kruga u kojemu je Van der Bellen pobijedio s 50,3 posto glasova.

"Odahnuli smo kada smo vidjeli da su Austrijanci odbacili populizam i ekstremizam. Svi u Europi moraju izvući pouku iz toga", reagirao je francuski premijer Manuel Valls na Twitteru.

Francuski predsjednik Francois Hollande je pak izjavio da "srdačno" čestita Van der Bellenu i "raduje se suradnji s njim".

Francuska je među europskim zemljama u kojima je krajnja desnica najsnažnija. Manje od godinu dana prije francuskih predsjedničkih izbora, sve ankete predviđaju da će čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen proći u drugi krug.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec pozdravio je u ponedjeljak rezultat predsjedničkih izbora u Austriji.

On je rekao novinarima da je neočekivano velik broj glasova koje je na izborima dobio Hoffer posljedica europske migracijske krize jer je ta problematika bila u centru izborne kampanje u susjednoj državi. Dodao je kako je zadovoljan konačnim rezultatom izbora, ali da smatra kako se u Europi i u drugim državama mogu očekivani slični trendovi potpore javnosti radikalnim političkim opcijama jer migracijska kriza nije u cijelosti prevladana.

Slovenski politički analitičari u ponedjeljak su izrazili simpatije što je u konačnici na izborima u Austriji ipak pobijedio "kozmopolit" Van der Bellen, a ne Hoffer kojega nazivaju desničarskim populistom. Napominju da je politički trend u Austriji koji su pokazali predsjednički izbori ipak zabrinjavajući jer su na njima potpun neuspjeh doživjele dvije vodeće etablirane stranke desnog i lijevog centra, dok je ekstremna populistička desnica u porastu.

Hoffer je, navode znakovito slovenski analitičari, dobio najviše glasova i u pograničnoj austrijskoj pokrajini Koruškoj u kojoj žive austrijski Slovenci kojima Hofferova stranka nije nimalo naklonjena iako prema manjini više ne zastupa opasne stavove kao u vrijeme kad ih je vodio osnivač stranke pokojni Joerg Haider.

Austrijski predsjednik, kojemu mandat traje šest godina, ne sudjeluje u svakodnevnom upravljanju zemljom, ali ima važne ovlasti, pa tako može imenovati novog kancelara i raspustiti parlament.