SUDSKA VJEŠTAKINJA

'Paravinjina silovanja su nastavak onog što je radio u ratu'

28.06.2011 u 15:55

Bionic
Reading

'Serijski silovatelj Dragan Paravinja nije duševno bolestan, već ima poremećaj osobnosti, a to nije bolest', rekla je za tportal dr. Vera Folnegović-Šmalc, neuropsihijatrica i sudska vještakinja. Vjeruje da rat u kojem je Paravinja sudjelovao kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica bio okidač za njegovo monstruozno ponašanje

Za Paravinju kaže da je to tip čovjeka koji zadovoljava svoje instinkte i potrebe pod svaku cijenu, ne preže ni pred čim. 'Silovanje nije simptom psihičke bolesti, ono je ekstreman slučaj poremećaja osobnosti', kaže Folnegović Šmalc.

Iako se čini da je Paravinja normalno funkcionirao tijekom svih godina, ima dvoje djece, suprugu koja mu je vjerovala unatoč optužnicama i kaznama izrečenima zbog silovanja, Folnegović-Šmalc kaže da je to samo prividno. No, da je riječ o psihički bolesnoj osobi, on ne bi bježao, možda se nedjela ne bi ni sjećao i za njega bi imao nekakvo opravdanje.

Pojašnjava da odgoj tijekom ranog djetinjstva može puno toga ispraviti kod osoba s poremećajem osobnosti, no dodaje da su kod Paravinje silovanja vjerojatno nastavak onoga što je radio u ratu. Paravinja je sam u 'oproštajnom pismu' naveo da je bio na ratištu u Vukovaru i istočnoj Slavoniji kao pripadnik srpske paravojske.

'Bio je u Vukovaru, ne znamo što je tamo radio. Tamo je bilo masovnih silovanja, i muškaraca i žena', otkriva nam Folnegović-Šmalc koja je bila voditelj projekta za pomoć u ratu silovanim ženama.

'To je model ponašanja koji je započeo puno prije, ali je nastavljen i kulminirao je kroz rat, pa onda i nakon njega. Paravinja je osoba koja ne preže ni pred čime ako je u pitanju njegovo zadovoljenje', zaključuje Folnegović-Šmalc.