POČELO SUĐENJE

Paravinji na suđenju skinuli lisice, a on napravio cirkus

Bionic
Reading

Prvi dan suđenja Draganu Paravinji, optuženom za pokušaj silovanja i teško ubojstvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, na Županijskom sudu u Šibeniku obilježio je Paravinjin cirkus. Odlučio je da mu odvjetnik Branko Baica nije dobar te je tražio njegovo izuzeće

Na zahtjev obrane Paravinji su skinute lisičine te je tražio izuzeće suda, a ne želi ni da ga brani Branko Baica. 'Ja uopće ne znam zašto je podignuta optužnica i mislio sam da će ovaj cirkus prestati', rekao je Paravinja, kazavši i za svog odvjetnika da radi za optužnicu i sud.

Na upit sutkinje Nikolac zašto to tek sada traži, Paravinja je odgovorio da nije imao mogućnosti šest mjeseci kontaktirati ni s kim. Nakon toga odvjetnik Branko Baica zatražio je da ga se razriješi dužnosti, što je sutkinja i prihvatila te je odgodila glavnu raspravu dok se Paravinji ne odredi drugi odvjetnik po službenoj dužnosti. Rekla je da će to biti u najkraćem mogućem roku i upozorila Paravinju da, ako u tom roku ne nađe branitelja, više neće dopustiti odgađanje rasprave.

Sutkinja je tijekom rasprave rekla Paravinji da mu je bio omogućen kontakt s obitelji. Obitelj nestale Antonije Bilić šutke je promatrala događaje u sudnici, a nakon izlaska Ana Bilić, sestra nestale Antonije, rekla je novinarima: 'Oprostite, ali stvarno vam nemam ništa za reći', piše Večernji list

Ana Bilić: Hoćemo istinu

'Imat ćemo snage, izvući ćemo je iz petnih žila i doći na sud. Ne znam što kazati, teško je naći prave riječi nakon svega što se dogodilo, svog vremena koje tražimo našu Antoniju, a on zna gdje je. Zna što je bilo s mojom sestrom, to ne želi reći, a nitko ga ne može prisiliti. Hoćemo istinu i ništa više. Ma kakva god bila', rekla je za Novi listAna Bilić, sestra nestale Antonije.

Obitelj Bilić svakoga dana iznova proživljava dramu, skaču na svaki telefonski poziv nadajući se da će dočekati vijest o Antoniji, a posebno teški bili su im upravo posljednji dani. Antonija Bilić, otvorena i vesela djevojka koja je netom prije nestanka maturirala u Ekonomskoj školi, 22. veljače proslavila bi svoj 18. rođendan. No prije nego što je zakoračila u svijet odraslih, njezin se život po svemu sudeći ugasio. Devet mjeseci od njena nestanka obitelj razdiru pitanja, traže odgovore, kucaju na sva vrata, očaj i tuga ne jenjavaju, no i oni sami, otpočetka govoreći da neće povjerovati u to da je Antonija ubijena dok ne vide njeno tijelo, počinju gubiti nadu.

Paravinju se optužnicom tereti da je 7. lipnja na Čikolskom mostu u svoj kamion primio Antoniju Bilić koja je stopirala. Pokušao ju je silovati, no djevojka se opirala te ju je ubio i njeno tijelo bacio u jezero Brljan na rijeci Krki. Iako je pretraženo područje na cijeloj ruti kojom se Paravinja vozio, sva jezera, rijeke, potoci, pa čak i isušeno jezero Brljan, tijelo Antonije Bilić nije pronađeno. Ključni dokazi koje tužiteljstvo ima protiv Paravinje, koji je najprije priznao pa potom zanijekao krivnju, su ruta puta koja ga povezuje s mjestom događaja te vlasi kose i kapi krvi Antonije Bilić pronađene u njegovom kamionu. Obitelji Bilić osuđujuća presuda bila bi mala utjeha jer, vele, za njih nema mira dok ne otkriju gdje je Antonija.

Ostojić: Policija nije dobro tretirala obitelj Bilić

Zbog nestale djevojke bila je pokrenuta najveća potraga u povijesti Hrvatske. Policija je bezuspješno isušivala jezero Brljane kod Krke, uz trasu kojom je vozio Paravinja 'češljao' se nekoliko puta nepristupačan teren po Dalmatinskoj zagori nadajući se da će ipak pronaći tijelo, no sve je bilo bezuspješno.

Način vođenja policijske istrage za nestalom djevojkom komentirao je i ministar policije Ranko Ostojić odgovarajući na pitanja građana upućena na Facebooku i Twitteru. Jedno od pitanja odnosi se i na preispitivanje istrage. 'Funkcija ministra je nadzor, a to podrazumijeva da može postupati po predstavkama i tražiti izvješća prema određenim postupanjima. Kad je riječ o konkretnom slučaju, uz dužno poštovanje prema obitelji, mislim da je važno promijeniti i način postupanja prema žrtvama. Dosadašnji način postupanja prema Antoniji i njezinoj obitelji nije bio dobar te ćemo ga promijeniti', kazao je ministar, prenosi Večernji list