NAKON PRESUDE VRAĆA SE U HRVATSKU

Paravinja u četvrtak pred sudom u Istočnom Sarajevu

21.12.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Dragan Paravinja, kojega se sumnjiči za ubojstvo Antonije Bilić iz Drniša, u četvrtak će se pojaviti na ročištu zakazanom na Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, vezanom uz optužbu o silovanju počinjenom u BiH, potvrđeno je u srijedu na tome sudu, a pravosudni dužnosnici BiH potvrdili su da će nakon provedenog postupka biti vraćen u Hrvatsku

'Imamo potvrdu da će se Paravinja pojaviti na zakazanom ročištu', kazala je Hini tajnica tog Okružnog suda Branka Ćerić. Taj je sud zatražio je da Paravinja bude vraćen iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu kako bi se mogla donijeti drugostupanjska presuda po optužnici koja ga tereti za silovanje počinjeno u okolici Jahorine 2002. godine.

Paravinja je u pratnji pravosudne policije prepraćen u srijedu ujutro iz šibenskog zatvora u BiH, no lokalne zatvorske vlasti nisu htjele potvrditi njegov dolazak s obrazloženjem da takvu informaciju ne daju iz sigurnosnih razloga.

Osnovni sud na Sokocu je u srpnju ove godine Paravinju proglasio krivim za silovanje osudivši ga na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Na tu su se presudu žalili i Paravinjina obrana i Okružno tužiteljstvo, a o njihovim će žalbama sada odlučivati drugostupanjski sud.

Sedam dana nakon izricanja prvostupanjske presude Paravinju su pravosudne vlasti BiH privremeno izručile Hrvatskoj kako bi se tamo mogla dovršiti istraga o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon višemjesečne istrage u studenom Paravinju optužilo za ubojstvo Antonije Bilić.

Dragan Paravinja tražen je i u Srbiji, gdje je pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja no, kako Hina doznaje, opcija izručenja toj državi se ne razmatra jer Hrvatska u Paravinjinu slučaju ima prioritet.

Pomoćnik ministra pravosuđa BiH zadužen za međunarodnu suradnju Nikola Sladoje u srijedu je potvrdio Hini kako je izvjesno da će Paravinja odmah nakon provedenog postupka na sudu u Istočnom Sarajevu biti vraćen u Hrvatsku.

Ta je mogućnost izvjesna iako je ranije potpisanom odlukom ministra pravosuđa BiH Bariše Čolaka bilo predviđeno da se Paravinju izruči Hrvatskoj nakon što on izdrži zatvorsku kaznu u BiH.'Hrvatska bi u slučaju da se izručenje obavi odmah mogla dovršiti preuzetu istragu, a može preuzeti i obvezu provedbe izdržavanja pravomoćne presude koja bi Paravinji bila izrečena', kazao je Sladoje.

Ukoliko bi Paravinja, primjerice, bio izručen Srbiji on ne bi više bio dostupan hrvatskom pravosuđu pa je i to razlog zbog kojega je izvjestan Paravinjin brzi povratak u zatvor u Šibeniku. Nikola Sladoje ističe kako je Paravinjin slučaj važan pokazatelj da BiH i Hrvatska mogu dobro surađivati u slučajevima kada tragaju za istim počiniteljima različitih kaznenih djela.