NAJBOLJI SVJETSKI ORAČI U HRVATSKOJ

Parada traktora biogradskom rivom

10.09.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Središtem Biograda na Moru i tamošnjom rivom proći će popodne, za jadranske prilike, neobična povorka – traktori i orači paradirat će gradom i tako najaviti 59. svjetsko natjecanje u oranju, kojemu je idućeg vikenda Hrvatska domaćin

Odlukom Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization, WPO) Hrvatskoj je povjereno natjecanje najboljih svjetskih orača, pa je kao domaćin izabran Biograd na Moru, odnosno plodne oranice nedaleko od Vranskog jezera.

Upravo će na Marshalling Yardu, koje se nalazi na površinama u vlasništvu tvrtke Vrana d.o.o, koja nastavlja dugu tradiciju organizirane poljoprivredne proizvodnje i gdje će se održati natjecanje 14. i 15. rujna, biti formirana kolona traktora. Potom će orači iz 31 zemlje sudionice poći put Biograda na Moru, proći kroz centar i preko rive te se zaputiti natrag.

U dva dana održatće senatjecanja 28 sudionika u kategoriji 'ravnjaci' te njih 33 u kategoriji 'premetnjaci'. Hrvatske boje u Biogradu na Moru brane Marijo Spudić iz Karlovačke i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije.

Uz Svjetsku oračku organizaciju, u organizaciji sudjeluju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO).