NA KOPNU UGODNIJE

Par vrućih dana pa osvježenje oko +20

17.07.2012 u 08:57

Bionic
Reading

Nakon nekoliko vrućih dana koji će ponovno zagrijati kopno, vikend će donijeti promjenjivije vrijeme, pa će u nedjelju temperature ponovno pasti na samo 20-ak stupnjeva. Na Jadranu će se ova promjena znatno manje osjetiti, najavljuju prognostičari

U srijedu će u unutrašnjosti biti sunčano i malo toplije. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnje temperature bit će od 11 do 16 °C, a u gorskim krajevima malo niže. Najviša dnevna kretat će se između 27 i 30 °C.

I na Jadranu će biti većinom sunčano i vruće. Puhat će umjerena bura, poslijepodne umjeren i jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 18 do 23 °C, a najviša od 30 do 33 °C.

U četvrtak se u kopnenom području očekuje nastavak sunčanog i vrućeg vremena uz umjeren jugozapadni vjetar. I jutro i dan bit će još malo topliji pa će dnevna temperatura biti od 29 do 33 °C.

Na Jadranu će u četvrtak biti sunčano i vruće, ujutro uz slab burin, a danju umjeren maestral. Jutro će biti ugodno od 19 do 24 °C, a najviša dnevna kretat će se od 30 do 34 °C.

U petak će kopnene krajeve zahvatiti manje osvježenje. Zapuhat će povremeno umjereni sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a uz više oblaka nije isključen i pokoji kratkotrajni pljusak. Jutro će biti malo toplije, a danju će osvježiti uz temperature od 25 do 30 °C.

Na Jadranu će u petak ostati sunčano i vruće uz temperaturu preko 30 °C.

Subota donosi promjenu vremena u kopnene krajeve gdje će se naoblačiti mjestimice uz kišu i pljuskove, osobito na kraju dana. Vjetar će većinom biti slab, a najviše dnevne temperature kretat će se od 23 do 28 °C.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano uz temperature bez promjene.

U nedjelju će u kopnenom području biti pretežno oblačno i hladnije s povremenom kišom. Zapuhat će sjeverni vjetar, pa će temperature zraka biti oko 20 °C.

Na Jadranu će u nedjelju biti promjenjivije, osobito na sjevernom dijelu gdje je najveća mogućnost pljuskova. Zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak što će se prema kraju dana širiti na jug. Temperature će biti od 26 na sjevernom do 30 °C na južnom.

Početak sljedećeg tjedna bit će promjenjivo i svježije, osobito u unutrašnjosti gdje će povremeno biti kiše i pljuskova. Na Jadranu će biti djelomično sunčano uz mogućnost neverina, a zbog bure i sjeverozapadnog vjetra temperature će se malo spustiti, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Posebnu pozornost u ponedjeljak je privukao podatak o maksimalnoj temperaturi na postaji Split Marjan. Ona je iznosila točno 30,0 °C, pa je tako nastavljen niz uzastopnih vrućih dana koji je počeo 16. lipnja. S ponedjeljkom tako Split bilježi 31. vrući dan u nizu. Zasad je to šesti najduži niz takvih dana u povijesti mjerenja (od 1948. godine). Najduži niz zabilježen je za vrijeme vrućeg ljeta 2003. godine i trajao je 47 dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza. Drugi je trajao 40 dana i završio je sa 30. kolovoza 1992, a treći je trajao 35 dana i završio je 20. kolovoza 1998. godine. Prema prognozi vremena za ovaj tjedan, vrlo je izgledno da će u subotu Split brojati 36. uzastopni vrući dan.

Split je u aktualnom valu vrućina izjednačio i jedan rekord. Riječ je o uzastopnom broju tzv. toplih noći (minimalna temperatura je najmanje 25,0 °C). U razdoblju od 30. lipnja do 13. srpnja nanizalo se 14 takvih dana. Time je izjednačen rekord iz 2003. kada je od 3. Do 16. kolovoza također zabilježen niz od 14 dana s toplim noćima.

18. srpnja je prosječno najtopliji dan u godini u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

21. srpnja 1983. u ruskoj bazi Vostok na Antarktici izmjereno je -89,5 °C.