IZNIMNO SLAB ODAZIV

Papu želi vidjeti tek 195 tisuća vjernika!

03.06.2011 u 17:19

Bionic
Reading

Prema informacijama koje objavljuje Informativna katolička agencija, službeni medij Hrvatske biskupske konferencije, a koje neizravno potvrđuju i u MUP-u, izvan grada Zagreba bilježi se izuzetno slab odaziv vjernika na Papinu misu u nedjelju na zagrebačkom hipodromu. Saznajemo da je ukupno prijavljeno 195 tisuća vjernika, a prema najoptimističnijim prognozama, papu Benedikta će na Hipodromu pozdraviti oko 250 tisuća hodočasnika

Prema podacima zagrebačke policije, umjesto najavljenih 2.000, u glavni grad na susret s papom Benediktom XVI trebalo bi stići oko 600 autobusa s vjernicima. Dakle, umjesto oko 100.000, u tim autobusima trebalo bi stići ukupno 30.000 vjernika.

IKA je jučer počela objavljivati informacije koje su izazvale pravu konsternaciju među hrvatskim biskupima ali i osobljem zaduženim za organizaciju Papina pohoda. Iako smo pokušavali na svaki mogući način da dođemo do glasnogovornika HBK i njegovog komentara, Zvonimir Ančić je jednostavno ugasio svoj telefon.

Biskupi su, čini se, počeli shvaćati da, ako podbaci Zagreb i ako padne (jaka) kiša te vjernici ne osjete poziv kardinala Josipa Bozanića, HTV-a i samog Pape, svejedno, baš i neće biti nekakvog oduševljenja među članovima vatikanske delegacije pastirskim pohodom u Hrvatsku.

Naime, masa vjernika bi mogla biti mala, štoviše, daleko ispod očekivanog, te disperzirana u poljima koja su organizatori nacrtali na Hipodromu gdje se 1994. pred papom Ivanom Pavlom II okupilo impresivnih gotovo milijun hrvatskih katolika.

Iz crkvenih izvora, koji su zamolili da ostanu neimenovani, računa se s brojkom između 250.000 do 300.000 vjernika. Saznajemo da je ukupno prijavljeno 195 tisuća vjernika te da se prethodne brojke odnose na očekivanja prema kojima bi se vjernici odazvali pozivu i kartu uzeli na licu mjesta.

Svećenik koji je radio u organizaciji mise na Hipodrome 1994, ali i danas kaže da bi brojka do 250 tisuća vjernika prema svim okolnostima bila prihvatljiva i zadovoljavajuća. No, priprema se scenariji i za manji odaziv i za guranje ljudi prema naprijed jer bi, razbacani u 16 predviđenih polja, mogli biti loša slika za brojne novinarske ekipe, a posebno za izravan televizijski prijenos u zemlji i inozemstvu.

IKA-ine brojke prilično su obeshrabrujuće. Varaždinska biskupija, koja ima skoro 400.000 vjernika, kako je potvrdio i sam biskup Mrzljak, organizirano u Zagreb šalje 9.000 vjernika, od čega će na Trgu bana Jelačića, na subotnjem susretu s Papom, biti svega 850 mladih.

Vidljivo rezignirani, franjevci kapucini iz Osijeka rekli su nam da oni 'nemaju nikakve veze s Papinim pohodom'. Prema neslužbenim podacima, od 548.000 katolika, koliko ih ima na području Đakovačko-osječke nadbiskupije, u Zagreb ih dolazi 7.532 vjernika. Tu nam je brojku potvrdila Anica Banović iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Iz Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije Silvana Burilović kaže da bi, prema njihovim podacima, organiziranim prijevozom u Zagreb trebalo stići 15 tisuća vjernika, među kojima će biti dvije tisuće mladih. Istodobno, ova nadbiskupija ima evidentirano ukupno 439 tisuće vjernika. Tek 1.500 od registriranih 70 tisuća vjernika Gospićko-senjske biskupije sprema se poslušati i vidjeti Benedikta u Zagrebu. Samo 900 Karlovčana svratit će do Hipodroma, iako do susjednog glavnog grada autocestom stignu za dvadesetak minuta.

Iz Zadarske nadbiskupije za susret s papom Benediktom prijavilo se pet tisuća vjernika, a među njima je 1.200 mladih, kazala nam je Ines Grbić iz Tiskovnog ureda. Valja istaknuti da ova Nadbiskupija broji 164 tisuće vjernika. Saznajemo da će iz Porečko-pulske biskupije organizirano na zagrebački Hipodrom hodočastiti 2.500 vjernika, a među njima bit će 450 mladih. Prema podacima internetske stranice Papa.hr, ova biskupija broji 164.700 vjernika.

Posebno je poražavajući podatak koji nam stiže iz Riječke nadbiskupije, koja ima oko 213.850 vjernika, a iz koje, prema riječima glasnogovornika Danijela Delonge, organizirano dolazi maksimalno 3.000 ljudi.

Bez obzira na daljinu i na tešku ekonomsku situaciju, zabrinjava i šokira podatak da od 78.000 vjernika Dubrovačke biskupije, a kako izvještava IKA, na Papinu misu stiže jedva 700 vjernika, 350 odraslih i 350 mladih.

Iz kotorske biskupije stiže samo jedan autobus.