SPAS ZA GRČKU

Papandreou i Samaras postigli dogovor o novoj vladi

06.11.2011 u 22:09

Bionic
Reading

Grčki premijer George Papandreou i oporbeni čelnik Antonis Samaras dogovorili su sastavljanje nove koalicijske vlade koja treba usvojiti sporazum o pomoći eurozone prije izbora, a na čelu vlade neće se nalaziti Papandreou, izvijestio je u nedjelju ured grčkog predsjednika Karolosa Papuliasa

Dogovor je postignut nakon što su dvojica čelnika razgovarala s predsjednikom kako bi se prekinula politička paraliza i postigao dogovor o vladi nacionalnog jedinstva koju su tražili europski partneri Grčke.

U izjavi iz predsjedničkog ureda kaže se da će u ponedjeljak čelnici razgovarati o tome tko će voditi koalicijsku vladu no i da to neće biti Papandreou.

"Sutra će biti novih razgovora između premijera i čelnika oporbe o tome tko će biti čelnik nove vlade", kaže se u izjavi. Izjava ne spominje koliko dugo će trajati prijelazna vlada.

Europska unija je u nedjelju Grčkoj dala 24 sata da objasni kako će sastaviti vladu nacionalnog jedinstva kako bi se proveo sporazum o pomoći.

Papandreou i njegovi protivnici nastojali su postići dogovor prije sastanka ministara financija zemalja eura u ponedjeljak kako bi pokazali da je Grčka ozbiljna u poduzimanju koraka za izbjegavanje stečaja.