SKANDAL SE ŠIRI

Papa znao za vraćanje pedofila na rad s djecom?!

26.03.2010 u 12:07

Bionic
Reading

Joseph Ratzinger, nekadašnji minhenski nadbiskup i aktualni papa, znao je da će kapelan Peter Hullerman, koji je višestruko silovao 11-godišnjeg dječaka, umjesto na 'terapiju' biti vraćen na pastorali rad, gdje je ponovo imao pristup djeci, objavio je danas New York Times

Premda je Vatikan jučer odbacio sve navode uglednih svjetskih medija u osobnoj upletenosti pape u skrivanje pedofila svećenika, članak objavljen u današnjem New York Timesu iznova ukazuje na to da je Joseph Ratzinger, u vrijeme kad je bio minhenski nadbiskup, ne samo znao da je pedofil Hullerman poslan na 'terapiju' umjesto pred sud, nego je bio obaviješten da je dotični pedofil vraćen na pastoralni rad. Hullerman je nakon toga ponovo silovao djecu, za što je u konačnici i osuđen na civilnom sudu. Crkva ga, za razliku od civilnog suda, nije sankcionirala.

Naime, New York Times piše da je Ratzinger kao minhenski nadbiskup osobno naveden na službenom crkvenom memorandumu kao jedan od nadležnih crkvenih dužnosnika koji su obaviješteni o vraćanju Petera Hullermana na pastoralni rad, i to u roku od samo nekoliko dana od početka psihijatrijskog tretmana koji ga je trebao 'izliječiti' od pedofilije.

Postojanje takvog dokumenta New York Timesu su potvrdila dvojica crkvenih dužnosnika, a iz samog dokumenta jasno je da je budući papa ne samo vodio sastanak održan 15. siječnja 1980, na kojem je odobren Hullermanov premještaj na 'terapiju', nego i bio obaviješten o vraćanju svećenika pedofila na službu.

NYT navodi da je Ratzinger 1980. bio u poziciji u kojoj je mogao lako prijaviti Hullermana civilnim vlastima, baš kao i osigurati da mu u budućnosti bude zabranjen svaki kontakt s djecom. Ipak, nije napravio ni jedno ni drugo.

U ime minhenske nadbiskupije, svu je odgovornost na sebe preuzeo tadašnji generalni vikar Gerhard Gruber, koji je pak u naknadnom razgovoru s aktualnim vikarom minhenske nabiskupije Lorenzom Wolfom rekao da 'ne može isključiti mogućnost' da je Ratzinger znao za vraćanje pedofila Hullermana na pastoralni rad.

Da cijela priča bude još gora, nakon te neslavne epizode Ratzinger je imenovan prvim čovjekom Kongregacije za nauk vjere te su njemu osobno na stol dolazile na tisuće prijava seksualnog zlostavljanja djece unutar Crkve. Kako je obavljao taj posao, možda je i najjasnije upravo ovih dana, kada na svjetlo dana izlaze na stotine i stotine prijava protiv svećenika Katoličke crkve zbog seksualnog zlostavljanja djece i mladih.