DOLAZI NOVA KNJIGA

'Papa zbog skrivanja pedofila mora na sud!'

07.09.2010 u 14:34

Bionic
Reading

U knjižare sutra stiže 'Slučaj pape: Odgovornost Vatikana za kršenje ljudskih prava', novo djelo Geoffreya R. Robertsona, borca za ljudska prava i suorganizatora inicijative za uhićenje pape zbog pedofilskog skandala

Knjiga predstavlja strašno svjedočanstvo i optužbu protiv tajnih pravnih metoda kojima je Vatikan širom svijeta štitio svećenike pedofile od sudskog progona.

U njoj ugledni australsko-britanski pravnik i autor brojnih knjiga, među kojima i one o ratovima na području bivše Jugoslavije, otvara pitanje je li papa moralno i zakonski odgovoran za nemar koji je omogućio da toliki zločini prođu nekažnjeno i trebaju li Benedikt XVI. i Sveta Stolica nastaviti uživati imunitet koji ih stavlja iznad zakona.

Robertson ovdje izražava duboko poštovanje prema Katoličkoj crkvi i njezinim članovima za mnoga dobra djela i zasluge, međutim istovremeno upozorava da će papa sve dok se ne odrekne političkog imuniteta koji mu daje status državnika kao čelnika Vatikana ostati protivnikom razvoja ljudskih prava.

Robertson je u travnju savjetovao poznate ateiste i autore Richarda Dawkinsa i Christophera Hitchensa da poduzmu pravnu akciju protiv pape Benedikta XVI. jer je kao čelnik Kongregacije za nauk vjere 1985. godine potpisao pismo u kojem se upozorava da treba razmotriti interese Crkve prije nego što se razotkrije američki svećenik koji je zlostavljao dvojicu dječaka. Dawkins i Hitchens smatraju da je spolno zlostavljanje djece u Crkvi zločin protiv čovječnosti te da bi se Međunarodni sud u Haagu trebao uključiti u cijeli slučaj.

Papa bi 16. rujna trebao doći u posjet Velikoj Britaniji, a prema najavama u nekim otočnim medijima, tamo bi ga mogli dočekati brojni prosvjednici, možda čak i pokušaj uhićenja. Predstavnici Katoličke crkve u nedjelju su za BBC izjavili da bi se Benedikt XVI. tijekom posjeta mogao naći se nekim žrtvama svećeničkog zlostavljanja. Pedofilski skandal ove godine ozbiljno je uzdrmao Vatikan.

Katolička crkva odbacila je optužbe protiv pape ustvrdivši da se radi o bezočnoj kampanji.