OSMODNEVNA TURNEJA

Papa završio hodočašće posjetom Svetom grobu

15.05.2009 u 15:01

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. završio je u petak hodočašće Svetoj zemlji posjetom jeruzalemskom Starom gradu i bazilici Svetog groba, mjestu raspeća i uskrsnuća Kristova, uputivši poruku nade za cijelo čovječanstvo uz riječi da je "ljubav jača od smrti".

"Prazan grob nam govori o nadi, nadi koja ne razočarava jer je dar duha života", kazao je Papa nakon molitve kod Kamena pomazanja.

"Kao kršćani, znamo da mir kojemu teži ta rastrgana zemlja ima jedno ime: Isus Krist", izjavio je Papa u bazilici u kojoj se štuju Kalvarija i Isusov grob.

"On je naš mir, on koji nas je pomirio s Bogom u jednom tijelu, na Križu, okončavši mržnju. Stavimo dakle u njegove ruke svu našu nadu u budućnost, kao što je i on, u času tmine, predao svoju dušu u ruke Oca", dodao je Papa.

Završavaju osmodnevni posjet Jordanu, Izraelu i palestinskim područjima, 82-godišnji papa govorio je o "golemoj privilegiji svjedočenja o Kristu u zemlji koju je posvetio svojom zemaljskom nazočnošću i službom Božjom".

Prije posjeta Svetom grobu Papa je na ekumenskom susretu s grčkim pravoslavnim patrijarhom razgovarao o jednakosti kršćana u Jeruzalemu, pozivajući na jednake društvene beneficije koje uživaju ostali sugrađani. Papa se osvrnuo na potrebe kršćanske manjine u gradu koja se često žali na diskriminaciju.

Prije nego što se zaputi u Rim, Papa će se u zračnoj luci Ben Gurionu sastati s armenskim patrijarhom.