NUNCIJ ALESSANDRO D'ERRICO

Papa zabrinut zbog premalo povratnika u BiH

04.04.2012 u 19:34

Bionic
Reading

Papinski nuncij u BiH Alessandro D'Errico izjavio je tijekom razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da papa Benedikt XVI. s velikom zabrinutošću gleda na nepovratak Hrvata katolika u BiH, napose na područje Republike Srpske, te poziva na poteze vlasti kako bi se to stanje promijenilo.

Kako je u srijedu izvijestila Tiskovna agencija Banjolučke biskupije (TABB) nadbiskup D'Errico tijekom susreta u Banjoj Luci upoznao je Dodika s "velikom zabrinutošću Svetog Oca Benedikta XVI. i Svete Stolice" zbog nepovratka pripadnika hrvatskog naroda u njihova rodna mjesta u BiH, osobito na području RS.

Naglasio je je očekivanje Pape i Svete Stolice da domaći političari i međunarodni donatori u daleko većem iznosu nego do sada omoguće materijalna sredstva za povratak i mogući opstanak hrvatske populacije na njihovim prijeratnim ognjištima.

Po crkvenim podacima, tijekom proteklih 16 poratnih godina uspjelo se vratiti i ostati tek nekoliko postotaka prognanih i izbjeglih Hrvata katolika s područja RS, jer nije bilo potrebne političke volje i materijalne pomoći kao što je dodjeljivana pripadnicima druga dva naroda.

Prema službenim crkvenim statistikama, krajem 2011. godine, u Republici Srpskoj je bilo tek oko pet posto od prijeratnog broja katolika. Predsjednik RS Milorad Dodik obećao je nunciju da će pružiti punu potporu brojnijem povratku Hrvata u Republiku Srpsku. Izrazio je spremnost uspostavljati još intenzivnije kontakte s vlastima u Republici Hrvatskoj kako bi se brže riješili problemi prognanika.