'POVIJESNI POSJET'

Papa u rujnu odlazi u Veliku Britaniju

05.07.2010 u 18:45

Bionic
Reading

Katolička crkva i britanska vlada istaknuli su u ponedjeljak 'povijesni' značaj državničkog posjeta Velikoj Britaniji pape Benedikta XVI. u rujnu i opravdali troškove tog događaja, pet stoljeća nakon raskola kralja Henrika VIII. i Rima

Detalji posjeta predviđenog za 16. do 19. rujna otkriveni su istodobno u Vatikanu i Londonu.'Vlada je odlučna da od tog posjeta napravi velikih uspjeh', izjavio je na konferenciji za tisak u Londonu lord Patten, kojega je premijer David Cameron zadužio da organizira Papinu turneju, koju britanski mediji kritiziraju iz više razloga a najvažniji je trošak koji ona predstavlja u razdoblju proračunske štednje.

Velika Britanija posvetit će događaju 12 do 14,5 milijuna eura, uz troškove za policiju i sigurnost koji nisu specificirani, kazao je lord Patten. Benedikta XVI. primit će 16. rujna kraljica, poglavarica anglikanske crkve, u svojoj palači Holyroodhouse u Edinburghu.

Papa će održati misu u Glasgowu, a u Londonu će se sastati s 'predstavnicima političkog, kulturnog i gospodarskog svijeta' u Westminster Hallu te će sudjelovati na ekumenskoj proslavi u opatiji Westminster.

Papa će u Birminghamu voditi svečanost beatifikacije kardinala Johna Henryja Newmana, teologa i pedagoga iz 19. stoljeća preobraćenog na katolicizam.