ŠARMIRANJE KRITIČNE PUBLIKE

Papa snimio božićnu poruku posebno za Britance

24.12.2010 u 11:56

Bionic
Reading

U božićnoj poruci namijenjenoj posebno Britancima, a snimljenoj za BBC i emitiranoj u petak, papa Benedikt XVI. podsjetio je vjernike na značenje Kristova rođenja i to je prvo njegovo blagdansko obraćanje specifično jednoj zemlji koju je posjetio ove godine

Papa se prisjetio svog četverodnevnog državničkog posjeta Engleskoj i Škotskoj u rujnu te obznanio narodu Britanije i svim anglofonima na svijetu da su dio njegovih molitava.

'Bog je uvijek vjeran svojim obećanjima, no često nas iznenadi načinom na koji ih ispunjava', rekao je Papa u poruci snimljenoj u Vatikanu. 'Radosno objavimo svima oko nas dobru vijest da nam Bog nudi oslobođenje od svega što nas tišti. Pruža nam nadu, donosi nam život', poručio je Papa u poruci emitiranoj u emisiji 'Thought for the Day' (Misao dana) za Radio 4.

Benediktov posjet Velikoj Britaniji, prvi posjet nekog Pape toj zemlji, bio je uspješan iako se odvijao nakon skandala zbog otkrića o spolnom zlostavljanju djece unutar katoličke crkve diljem svijeta. K tomu su odnosi Rimokatoličke crkve i Engleske crkve napeti otkako je Papa ponudio onim anglikancima koji su nezadovoljni inovacijama kao što je ređenje žena, da uđu u katoličku crkvu i pritom zadrže neka obilježja svoje crkve.

Dio Britanaca kritički je primio Papinu božićnu poruku, primjerice Nacionalno sekularno društvo: 'Možda je to uspjeh za BBC, no to je pljuska tisućama žrtava spolnog zlostavljanja koje su počinili klerici, a koje još čekaju pravdu.'