'vruć krumpir'

Papa: Smrti migranata 'neprihvatljive su i gotovo uvijek mogu se izbjeći'

02.12.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Smrti migranata u Sredozemnom moru "neprihvatljive su i gotovo se uvijek mogu izbjeći", rekao je papa Franjo u petak, ponovno pozvavši kreatore politike u cijeloj regiji da pronađu rješenje tog pitanja na način "koristan za sve"

Osamdesetpetogodišnji Papa, sin talijanskih imigranata u Argentini, često se zauzima za prava migranata i više je puta osudio uvjete u kojima se Sredozemlje pretvorilo u "ogromno groblje".

“Nemogućnost pronalaženja zajedničkih rješenja (u vezi s migracijom) i dalje dovodi do neprihvatljivog i gotovo uvijek mogućeg gubitka života, posebno u Sredozemlju”, rekao je Franjo u poruci za konferenciju o vanjskoj politici Rome Med 2022.

Ustrajući na tome da se migracija prema Europi "ne može zaustaviti", pozvao je sve uključene strane da pronađu rješenje koje može biti "korisno za sve, jamčeći i ljudsko dostojanstvo i zajednički prosperitet".

Migracija je godinama u političkom smislu vruć krumpir u Europi, a vlade su pribjegavale sve tvrđim politikama kako bi pokušale zaustaviti priljev migranata i tražitelja azila iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Jedan od prvih postupaka desničarske vlade talijanske premijerke Giorgije Meloni bilo je odbijanje humanitarnog broda za spašavanje migranata, prisiljavajući ga da plovi sve do Francuske, čime je izazvala bijesnu svađu s Parizom.

Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR-a, oko 136.500 migranata stiglo je u Europu preko Sredozemnog mora ove godine, a više od 1800 ih je umrlo ili nestalo.