ZBOG VIRUSA ZIKA

Papa signalizira moguću ograničenu potporu kontracepciji

18.02.2016 u 23:29

Bionic
Reading

Papa Franjo je u četvrtak izgleda otvorio vrata za moguće ograničeno omekšavanje zabrane kontracepcije Katoličke crkve zbog virusa zika, javile su agencije. Papa Franjo je na pitanje o načinima borbe protiv epidemije zike u zrakoplovu na povratku iz Meksika u zrakoplovu rekao novinarima da je pobačaj zločin, a kontracepcija je manje zlo

On je kategorički odbacio da bi pobačaj mogao biti dopušten za trudnice zaražene zikom koje strahuju da bi mogle roditi dijete s mikrocefalijom, javlja Reuters.

'Pobačaj nije manje zlo. To je zločin. To je ubijanje jedne osobe kako bi se spasila druga. To je ono što mafija čini', rekao je Franjo govoreći strastveno protiv takve prakse. 'To je zločin. To je apsolutno zlo'.

Katolička crkva s 1,2 milijarde vjernika u svijetu uči kako je pobačaj zločin jer život počinje u trenutnu začeća. Crkva uči kako je kontracepcija pogrješna jer ništa ne bi smjelo zaustavljati prijenošenje života.

Franjo je rekao da za razliku od pobačaj 'izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo' te dodao da bi u 'određenim slučajevima' kao što je presedan koji je postavio Pavao VI zbog redovnica u Africi uporaba kontracepcije mogla biti 'manje zlo'.

Razlikujući pobačaj i kontracepciju, on je podsjetio da je Pavao VI, papa od 1963. do 1978., dozvolio časnim sestrama u Kongu da koriste kontracepciju jer su riskirale da ih siluju vojnici. Ti izvanredni slučajevi ne dovode u pitanje doktrinu Vatikana, koji se uvijek borio potiv pobačaja i kontacepcije, ali ih nikada nije izjednačavao po težini grijeha. Na tu presudu se podsjeća u enciklici Pavla VI. objavljenoj 1968., navodi France Presse.

'Također pozivam liječnike da poduzmu sve za pronalaženje cjepiva', dodao je u vezi Zike.


Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raidad al Hussein je u priopćenju istaknuo da u 'zemljama koje zabranjuju i strogo ograničavajau pristup metodama obiteljskog planiranja, poput kontracepcije i pobačaja, preporuke ženama da ne zatrudne nisu od koristi. Savjetom ženama da odgode trudnoću zanemaruje se činjenica da mnoge od njih nisu u mogućnosti odlučivati kada će zatrudniti u ozračju gdje je često seksualno nasilje', ocijenio je on u priopćenju.

UN je tražio početkom veljače od zemalja zahvaćenih virusom Zika, koji izaziva deformacije fetusa, da dozvoli ženama pristup kontracepciji i pobačaju.

Al Hussein je pozvao vlade da ženama, muškarcima i mladima osiguraju pristup kvalitetnim službama i informacijama o zdravlju i reprodukciji, bez diskriminacije.

To je sporna preporuka za latinoameričke vlade, duboko podijeljene između privrženosti katoličkoj doktrini i želji da spriječe širenje zaraze.

Predstavnik Vatikana u Ujedinjenim narodima, nadbiskup Bernardito Auza je u utorak u sjedištu UN-a podsjetio da je seksualna apstinencija najbolji način izbjegavanja zaraze.

Auza je u priopćenju naveo da je 'Sveta Stolica duboko zabrinuta pozivom nekih vladinih dužnosnika i UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava na liberalizaciju zakona o pobačaju i pristup kontracepciji'.