REAKCIJE NA IZJAVU BENEDIKTA XVI

'Papa se samo formalno predomislio, ali oko gayeva neće nikad'

22.11.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Sve do nekidan službeni se Vatikan strogo protivio bilo kakvoj vrsti kontracepcije (osim apstinencije) kao sredstva sprečavanja širenja spolnih bolesti. No, Papa je iznenadio svijet radikalnim zaokretom, prema kojemu je korištenje prezervativa u određenim situacijama, gdje postoji rizik od širenja zaraze, ipak ocijenio prihvatljivim rješenjem. Radi li se o nagloj promjeni stava ili tek formalizaciji nečeg što je otprije poznato?

Teolog Adalbert Rebić smatra da se ne radi ni o kakvom radikalnom zaokretu unutar Katoličke crkve, budući da je i prije postojala takva mogućnost, kako to tvrdi Rebić - 'po našem kršćanskom moralu'. Prema njegovim riječima, Papa je samo formalno promijenio mišljenje. Sada je priznao, navodi Rebić, da je i u slučaju HIV-a čovjeku omogućeno da se koristi prezervativom, kao što je i u bilo kakvoj drugoj situaciji opasnoj po život osobi dopušteno koristiti sredstva koja joj omogućuje medicinska znanost. Ipak, naglašava Rebić, prezervativ nije najbolje rješenje ni kod HIV-a ni po pitanju trudnoće. 'Svoju spolnost treba oplemenjivati. Dužnost je svakog vjernika da razvija svoju spolnost prema ljubavi', rekao je Rebić u razgovoru za tportal.

Hoće li novi stav Katoličke crkve doći i do razine vjeronauka u školama? Rebić tvrdi da svakako hoće, ali naglašava da se sporna pitanja ne rješavaju samo i isključivo na vjeronauku: 'To je stvar savjesti pojedinca i društva.'

Premda je ova Papina izjava prvi iskorak Katoličke crkve u smjeru (djelomičnog) odobravanja kontracepcije, Adalbert Rebić smatra da nakon ovoga Papa ipak neće popustiti i po pitanju nekih drugih kontroverzi, kao što su prava homoseksualaca: 'Kršćanski moral u tom je pogledu jasan. Po naravi je čovjek stvoren kao muško i žensko. Smisao braka je stvaranje novog naraštaja. Homoseksualci nemaju tu mogućnost. Homoseksualnost je izopačenost, poremećaj ljudske naravi, međutim, ljude ne možemo osuđivati zbog toga, budući da još ne znamo koji su uzroci homoseksualnosti. Čekamo da nam znanost odgovori na to pitanje.'

Ivana Crnčić, glasnogovornica Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), smatra da je Katolička crkva to trebala učiniti davno prije, budući da činjenice i znanost odavno potvrđuju tu tezu. Ipak se nadaju da će novi stav crkve pomoći u senzibilizaciji javnosti, budući da velik broj ljudi sluša vjerske naputke, te da će se u tom smislu povećati broj onih koji koriste prezervative i smanjiti širenje HIV-a, odnosno AIDS-a. 'U svakom slučaju, ugodno smo iznenađeni. Bolje ikad nego nikad! Veliki je to pomak s njihove strane', zaključuje Crnčić.