PEDOFILSKI SKANDAL

Papa prihvatio ostavku irskog biskupa

21.04.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku irskog biskupa Jamesa Moriartyja zbog njegove uloge u prikrivanju pedofilskog ponašanja katoličkih svećenika u toj zemlji i podsjetio kako je žrtvama spolnog zlostavljanja svećenika na Malti obećao da će Crkva poduzeti mjere u vezi s tim, objavile su agencije

Biskup Moriarty je ponudio ostavku u prosincu pošto je priznao da nije ništa poduzeo protiv prakse Dublinske nadbiskupije da od policije skriva pritužbe o zlostavljanju djece. On je od 1991. do 2002. bio pomoćni biskup u Dublinu, nakon čega je promaknut na sadašnji položaj biskupa u susjednom Kildareu, piše Associated Press.

To su AP-u rekla dva crkvena dužnosnika koji su željeli ostati neimenovani zbog toga što bi Vatikan u četvrtak trebao službeno objaviti vijest o prihvaćanju ostavke. Također se očekuje da Papa idućih tjedana prihvati ostavke koje su u prosincu ponudila dva pomoćna dublinska biskupa Eamonn Walsh i Ray Field.

Svu trojicu biskupa imenovala je prošlogodišnja istraga koja je po naputku irske vlade provedena o aferi višedesetljetna prikrivanja spolnog zlostavljanja djece u dublinskoj nadbiskupiji.

U završnom izvješću, objavljenu u studenome, Moriarty nije spomenut u kontekstu ikakva konkretna zabašurivanja, ali je ponudio ostavku nakon prihvaćanja činjenice da je osobno odgovoran za to što nije ništa učinio kako bi se suprotstavio dotadašnjoj praksi biskupa da pritužbe na spolno zlostavljanje djece zadrže unutar Crkve.

'Obnova mora početi prihvaćanjem odgovornosti za događaje iz prošlosti. Na kraju sam došao do zaključka da nam treba nov početak i da bih ja mogao sudjelovati u otvaranju tog puta', rekao je Moriarty u objašnjenju ostavke Papi, po prijepisu objavljenu u srijedu iz biskupskog ureda.

Istodobno je Benedikt XVI. na redovitoj tjednoj općoj audijenciji podsjetio kako je za posjeta Malti prošli vikend 'podijelio patnje' s nekolicinom tamošnjih žrtava koje su trpjele spolno zlostavljanje svećenika.

'Podijelio sam s njima patnje, dirnuto molio s njima i rekao im kako će Crkva poduzeti mjere', rekao je Papa. Benedikt XVI. se na Malti nakon nedjeljne mise susreo s osam muškaraca koji tvrde da su ih zlostavljali svećenici u sirotištu, a neki od njih rekli su da se Papa rasplakao kad je čuo njihove priče.