POSJET MEKSIKU

Papa pozvao odrasle da zaštite djecu

25.03.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. pozvao je u subotu odrasle da "zaštite djecu i brinu o njima, kako njihov osmijeh ne bi nikad ugasnuo", u poruci upućenoj stotinama mladih Meksikanaca koji su se okupili u gradu Guanajuatu.

Drugoga dana svojeg prvog posjeta Meksiku Papa je na taj način neizravno aludirao na zlostavljanja djece u raznim situacijama, što, iako to nije spomenuo, uključuje i pedofiliju za koju su u posljednjih nekoliko desetljeća optuženi brojni svećenici Katoličke crkve.

"Želim vas pozvati da zaštitite djecu i o njima brinete na način da njihov osmijeh nikada ne ugasne, tako da mogu živjeti u miru te prema budućnosti gledati s povjerenjem", rekao je Papa s balkona "Case del Conde Rul" u Guanajuatu, gdje se sastao s meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom.

"Radostan sam što mogu vidjeti vaša sretna lica koja su ispunila ovo lijepo mjesto. U Papinu srcu zauzimate vrlo važno mjesto. Želio bih da osjetite moju iskrenu simpatiju. Svatko od vas svojevrstan je dar za Meksiko i za svijet. Vaša obitelj, Crkva, škola i oni na kojima je najveća odgovornost u ovome društvu moraju udružiti snage i pomoći vam da primite naslijeđe svijeta koje isključuje zavist i podjele", rekao je Benedikt. Meksiko je država u kojoj živi puno obitelji s velikim brojem djece.

Papa je u subotu u Guanajuatu privatno razgovarao i s predsjednikom države Felipeom Calderonom. Agencije prenose kako se razgovaralo o problemu kriminala u zemlji koji je povezan s trgovcima i trgovinom drogom te o pitanju svjetovnosti.

U nastavku pastoralnog pohoda Meksiku papa Benedikt XVI. u nedjelju će u parku u meksičkom gradu Silau održati misu na otvorenom na kojoj se očekuje više od 350 tisuća ljudi.