BENEDIKT XVI. STIGAO U PRAG

Papa pozvao Čehe da da se vrate kršćanskoj tradiciji

26.09.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Pozivom Česima da iznova otkriju svoje kršćanske korijene, papa Benedfikt XVI. počeo je u subotu trodnevni pastoralni posjet toj izrazito sekularnoj bivšoj komunističkoj državi.

'Sad kad su vjerske slobode obnovljene, pozivam sve građane ove republike da otkriju i kršćansku tradiciju koja je njihovu kulturu oblikovala', rekao je Papa kad je stigao u Prag. Pozvao je i vjernike da postanu glasniji u javnosti. 'Kršćansku zajednicu pozivam i dalje nastoji da se njezin glas čuje dok se ova zemlja suočava s izazovima novoga tisućljeća', dodao je.

Time je 82-godišnji Papa priznao, piše dpa, da pokušava potaknuti vjeru u zemlji od deset i pol milijuna stanovnika s duboko ukorijenjenim nepovjerenjem prema organiziranoj religiji. U Češkoj i dvadeset godina od pada komunizma odnosi države i crkve ne prestaju biti napeti.

'Ne treba podcijeniti 40-godišnju političku represiju', rekao je Papa. 'Osobito je tragično za ovu zemlju bilo što je vlada toga vremena bezobzirno gušila glas crkve', rekao je. Papa je odao počast svećenstvu progonjenom pod komunističkim režimom koji je pao tzv. Baršunastom revolucijom u studenome 1989.

Papa Benedikt XVI. izjavio je kako je pad Berlinskoga zida prije dvadeset godina bio 'prijelomnica u svjetskoj povijesti'. Pastoralni posjet Češkoj Papa će nastaviti sastankom susretom s predsjednikom Vaclavom Klausom i nekadašnjim predsjednikom Vaclavom Havelom koji je i vodio protukomunistički ustanak u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1989.

U nedjelju će Papa održati misu u Brnu, a u ponedjeljak će posjetiti baziliku svetoga Vjencelava, sveca zaštitnika Češke u mjestu Stara Boleslav, sjeveroistočno od glavnoga grada.