VATIKANSKA TRADICIJA

Papa osudio 'uništavanje embrija' i 'legaliziranu eutanaziju'

18.11.2010 u 22:23

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. kritizirao je u četvrtak 'uništavanje embrija' u sklopu procesa umjetno izvedenih oplodnji, kao i 'legaliziranu eutanaziju', u poruci upućenoj sudionicima kongresa posvećenog medicini što ga je organizirao Vatikan

Otkrivši 'pozitivne i ohrabrujuće rezultate' u politici zdravstva koju provode vlade, Papa je ocijenio da postoji i druga strana. 'Mislim na pitanja povezana s onim što zovemo 'reproduktivno zdravstvo', u sklopu kojega se pribjegava tehnički umjetno izvedenim oplodnjama, pri čemu se 'uništavaju embriji'. Također je osudio legaliziranu eutanaziju.

'Moramo podupirati zaštitu života, od začeća do njegova prirodnog završetka i poštovati dignitet svakoga ljudskog bića', rekao je Papa, ponovivši tradicionalno stajalište Katoličke crkve o ovom pitanju.

Prije deset dana, tijekom boravka u Španjolskoj, Benedikt XVI. je izrazio žaljenje zbog nepostojanja ili nedostatne zdravstvene skrbi koja pogađa mnoge narode u cijelome svijetu.

'Nažalost, i danas se brojni narodi u svijetu suočavaju s problemom nepostojanja ili neodgovarajuće i nedostatne zdravstvene skrbi. Oni ne uspijevaju zadovoljiti ni svoje temeljne, egzistencijalne potrebe, a ni one na području zdravstvene skrbi', rekao je, kritiziravši istodobno pretjeranu medicinsku brigu o vlastitu organizmu koja može dovesti do druge krajnosti – 'kulta tijela'.

'U današnje vrijeme svjedoci smo, s jedne strane pretjerane pozornosti koja se pridaje zdravlju, pretjeranog konzumiranja lijekova te pribjegavanja kirurškim zahvatima, što bi nas moglo dovesti do krajnosti - 'kulta tijela', a s druge strane imamo milijune onih koji žive na rubu egzistencije i nemaju ni osnovnih lijekova, prijeko potrebnih za liječenje jednostavnih bolesti', rekao je Benedikt XVI.