NIŠTA OD PONIŠTENJA

Papa opet ističe svetost celibata

12.03.2010 u 19:23

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u petak je ponovno govorio o 'svetosti' svećeničkog celibata, u trenutku kada se o tom pitanju vodi rasprava nakon niza pedofilskih skandala koji potresaju Crkvu

Celibat je 'znak posvemašnje posvećenosti Bogu i Božjem poslanju", izraz darivanja sebe Bogu i drugima', rekao je Papa primajući u audijenciju sedamstotinjak sudionika teološkog skupa pod nazivom 'Vjernost Krista, vjernost svećenika'.

Benedikt XVI. je htio ponovo istaknuti 'vrijednost svetog celibata koji je u latinskoj Crkvi karizma nužna za svećeničko ređenje, a veoma se štuje u istočnim Crkvama'. Te izjave dolaze u času kada se nakon niza pedofilskih skandala koji zadnjih tjedana potresaju Katoličku crkvu u Europi, ponovno povela rasprava o svećeničkom celibatu.

U petak je nadbiskup Salzburga msgr. Alois Kothgasser izjavio da Crkva treba razmisliti o mogućoj reformi tog pravila, jer su se 'vremena i društvo promijenili'.

Biskup Regensburga Gerhard Ludwig Mueller u čijoj je biskupiji izbio skandal zbog nekoliko slučajeva pedofilije u glasovitu crkvenom zboru toga grada, rekao je da je pretpostavka kako je svećenički celibat kriv za pedofiliju među svećenicima 'glupost'.