PROTIV EUTANAZIJE

Papa: Nitko nije vlasnik svoga života

07.02.2010 u 18:38

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. ponovno je u nedjelju osudio pobačaj i eutanaziju, rekavši da nitko ne posjeduje svoj život

"Nitko ne posjeduje svoj vlastiti život, svi ga moramo čuvati i poštovati od trenutka začeća do naravne smrti", istaknuo je Papa nakon molitve Angelusa na Trgu svetog Petra.

Ove izjave dolaze nekoliko dana nakon prve obljetnice smrti Eluane Englaro, Talijanke koja je nakon 17 godina provedenih u komi umrla 9. veljače 2009., čemu je prethodilo više od desetljeća pravne bitke njezine obitelji za pravo da joj se prekine umjetno hranjenje.

Eluaninu smrt oštro su osudili i Sveta Stolica i talijanska biskupska konferencija koje su, uz potporu desnice i premijera Silvija Berlusconija, vodile kampanju protiv prekida njezina hranjenja.

Usto, talijanski zastupnički dom trenutačno raspravlja o nacrtu zakona koji je koncem ožujka 2009. prihvatio Senat, kojim se teškim bolesnicima zabranjuje da traže isključivanje aparata za održavanje na životu.

Papa se i u petak, pred izaslanstvom škotskih biskupa usprotivio eutanaziji koja "udara u samo srce" kršćanskog vjerovanja, s obzirom na to da je u siječnju škotskom parlamentu podnesen nacrt "zakona o završetku života" kojim bi se ozakonilo potpomognuto samoubojstvo.