GLASNOGOVORNIK TVRDI

'Papa nije rekao ništa novo u vezi s kondomima'

22.11.2010 u 10:55

Bionic
Reading

Nema revolucije ni obične promjene prakse ili novosti. Glasnogovornik Svete Stolice, isusovac Federico Lombardi, ponovno se morao javiti da protumači Papine riječi (učinio je to u Barceloni prije par tjedana da pojasni što je Benedikt XVI želio reći kad je usporedio suvremeni laicizam i mržnju prema Crkvi iz doba španjolskog građanskog rata), ovoga puta o uporabi kondoma 'u nekim slučajevima', a u povodu pohvala koje je izrekao Michel Sidibé, izvršni direktor UN-ova programa za borbu protiv side - ONUSIDA

Benedikt XVI prozborio je o toj i o drugim škakljivim temama u knjizi razgovora s njemačkim novinarom Peterom Seewaldom (s kojim surađuje već petnaest godina, a ovo je njihova treća knjiga), dok je službenik UN-a, što je dovelo do velikog

interesa medija diljem svijeta, istaknuo 'hrabar i pozitivan korak naprijed od strane Vatikana'.

U priopćenju koje potpisuje Lombardi, izdanom jučer u Vatikanu, kaže se da Papine riječi nisu 'revolucionarna promjena', nego 'pogled razumijevanja' kako bi se potaknulo čovječanstvo 'koje je kulturalno jako osiromašeno prema odgovornom prakticiranju seksualnosti'.

Lombardi ističe da 'Papine riječi ne mijenjanju ili reformiraju crkveno učenje, već potvrđuju ta učenja, iz perspektive vrijednosti i digniteta ljudske seksualnosti, a kao izraz ljubavi i odgovornosti'.

Papa, prema tumačenju Federica Lombardija, nikako ne daje moralno opravdanje za neurednu praksu seksualnosti, nego smatra da je uporaba kondoma da bi se smanjio rizik zaraze sidom 'prvi čin odgovornosti', to jest 'prvi korak prema humanijoj seksualnosti'. Također se dodaje da su brojni moralni teolozi i crkveni dužnosnici već iskazali slične ili istovjetne stavove, ali da je točno da se 'nikad ranije' nije čulo 's toliko jasnoćom, a iz usta jednog Pape, iako se radi o razgovornom obliku, a ne o službenom naučavanju Crkve'.

U dugom priopćenju, predugom za uobičajene reakcije Ureda za tisak Svete Stolice, što govori o nervozi i o zatečenosti pozitivnim reakcijama svijeta zbog navodnog Papinog 'popuštanja' u vezi uporabe kondoma, Lombardi upozorava da su Papine riječi samo odgovor ne pitanje novinara Seewalda u knjizi 'Svijetlo svijeta' izdavačke kuće Herder (u prodaji u Njemačkoj od ovog utorka). Podsjeća na to da je tema već bila spomenuta u zrakoplovu pred novinarima tijekom puta u Kamerun, u ožujku 2009, kada je Benedikt XVI kazao da se protiv side 'ne bori samo novcem ili dijeljenjem kondoma, koji, naprotiv, samo povećavaju problem'.

Te su Papine riječi loše odjeknule u svijetu i oštro su ih kritizirala sanitarna tijela UN-a, kao i u nekim parlamentima poput onog u Belgiji ili u Španjolskoj, gdje je zamalo izglasana deklaracija o štetnosti riječi Bendikta XVI za zdravlje čovječanstva.

Čini se da je Papa mislio da može iskoristiti razgovor s novinarom Seewaldom kako bi ublažio negativne posljedice te izjave s puta u Kamerun, odnosno da može bolje pojasniti svoj stav, ali ponovno je postao žrtva vlastite nepreciznosti, što već postaje Benediktova karakteristika, odnosno interpretacija koje idu korak dalje od onoga što Sveta Stolica smatra da je moralno prihvatljivo.