blagoslov puške

Papa: Legitimno je opskrbljivati oružjem Ukrajinu

15.09.2022 u 23:50

Bionic
Reading

Legitimno je opskrbljivati oružjem Ukrajinu da bi se obranila od ruske agresije, jer samoobrana je legitimna, a dijalog uvijek treba ponuditi, čak i agresoru jer to znači otvoriti jedina razumna vrata prema miru, rekao je papa Franjo u četvrtak

U 45 minuta dugoj konferenciji za novinare u zrakoplovu kojim se vraćao iz Kazahstana gdje je sudjelovao na Kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija Papa je odgovarao na pitanje je li moralno ispravno da zemlje šalju oružje Ukrajini.

"To je politička odluka koja može biti moralna, moralno prihvatljiva", rekao je.

Objasnio je načela Rimokatoličke crkve o "pravednom ratu" koji dopušta proporcionalno korištenje smrtonosnog oružja u samoobrani od agresorske nacije.

"Samoobrana ne samo da je legalna već je i izraz ljubavi za domovinu. Oni koji brane (nešto) to i vole", rekao je Papa.

Ukrajina bi trebala pregovarati s državom koja je na nju izvela napad iako je to "uvijek teško s državom koja je počela rat", rekao je.

"Ne bih isključio dijalog ni s jednom silom koja je u ratu, čak ni s agresorom... Ponekad morate početi takav dijalog. Činite to tako da začepite nos, ali mora se", rekao je.

"Dijalog je uvijek korak naprijed, ispruženih ruku, uvijek. U protivnom zatvaramo jedina razumna vrata prema miru", rekao je Franjo.

"Ponekad (agresor) ne prihvaća dijalog. Kakva šteta. No dijalog uvijek treba provesti ili barem ponuditi. A to čini dobro onome koji ga ponudi", rekao je Sveti Otac.

  • +12
Razoreni Izjum Izvor: Profimedia / Autor: Juan BARRETO / AFP / Profimedia