PORUKA HAVANI

Papa: Komunizam na Kubi više ne funkcionira

23.03.2012 u 17:36

Bionic
Reading

Benedikt XVI, kako to već biva običaj kada Papa putuje izvan Italije, razgovarao je u zrakoplovu s novinarima i kazao da komunizam više ne funkcionira na Kubi, što će sasvim sigurno povećati iščekivanja njegove posjeta Havani, kamo stiže u ponedjeljak

Papa je kazao da komunizam ‘više ne funkcionira’ i da je Katolička crkva spremna pomoći u nastojanju da se nađu ‘novi načini napredovanja’, ali ‘bez trauma’.

'Evidentno je danas da marksistička ideologija na način na koji je bila začeta ne odgovara stvarnosti', kazao je papa Benedikt XVI novinarima u zrakoplovu koji večeras u 23.30 sati po našem vremenu stiže u Meksiko (grad Guanajuato).

Odgovarajući na pitanje o Kubi gdje komunizam vlada 60 godina, Papa je dodao: ‘Moraju se pronaći novi modeli, strpljivo i na konstruktivan način (...) mi želimo pomoći.’

Namjera Pape bila je pozvati na slobodu savjesti i na slobodu vjerskoga djelovanja i života, ističe se u kratkom priopćenju Vatikanske informativne službe.

Poglavar Katoličke crkve je također pozvao na borbu protiv narkomafije u Meksiku i kazao da se treba ‘istaknuti zlo i licemjerje’, odnosno ‘idolopoklonstvo novcu koji ljude pretvara u robove'.

Benedikt XVI je pozvao katolike da se svim silama odupru zlu droge koji uništava mladost zemlje.