MEA CULPA

Papa: Ispričavam se zbog zločina koji je počinila Crkva

27.10.2011 u 15:44

Bionic
Reading

'Kao kršćanin htio bih kazati da se tijekom povijesti i uime kršćanske vjere pribjegavalo nasilju. To priznajemo puni srama', kazao je Benedikt XVI

'Puni srama priznajemo da je u povijesti uime kršćanske vjere nasilje bilo jedan od oblika postizanja ciljeva', počeo je danas svoj govor Benedikt XVI u Assisiju na skupu predstavnika svjetskih religija. Točno na 25. obljetnicu prvog međuvjerskog molitvenog skupa za mir, koji je 27. listopada 1986. u Assisiju otvorio Ivan Pavao II, Benedikt XVI danas je s oko 300 predstavnika religija iz cijeloga svijeta te prvi put s četvero profesora koji nisu vjernici, obilježio Dan razmišljanja, dijaloga i molitve za mir.

Današnji svjetski međuvjerski skup 'Hodočasnici istine, hodočasnici mira' počeo je, dakle, Papinim 'mea culpa' za nasilja križara i inkvizicije.

'Kao kršćanin htio bih kazati da se tijekom povijesti uime kršćanske vjere pribjegavalo nasilju. To priznajemo puni srama', kazao je Benedikt XVI, koji je u Assisi doputovao u vlaku iz Vatikana. Među predstavnicima svjetskih religija u Assisiju su pravoslavni patrijarh Bartolomej I, primas Anglikanske zajednice Rowan Williams, rabin David Rosen te brojni kardinali među kojima su Bertone, Ravasi, Koch, Sodano i Bagnasco.

Benedikt XVI kazao je da je nasilničko ponašanje u potpunoj suprotnosti s kršćanskom vjerom.

'Religija je znala biti uzrok nasilja. Nasiljem se branila religija protiv druge religije, a to nije prava priroda vjere – kazao je Benedikt XVI i naglasio da je i danas potrebno ponoviti ono što su vjerski čelnici kazali u Assisiju prije 25 godina' da 'vjere nikada ne smiju biti uzrok nasilja i ratova'.

'Katolička crkva neće odustati od ustrajnosti u borbi protiv nasilja i zauzimanja za mir u svijetu', dodao je Papa osudivši i obožavanje moći.

'Obožavanje imovine i posjedovanja vlasti je protiv vjere – rekao je. Nadbiskup Canterburyja Williams naglasio je da svaka vjera treba djelovati u borbi protiv ludosti svijeta opsjednutog strahovima i sumnjama. Podjele i sučeljavanja među religijama nastaju zbog nerazumijevanja i iskrivljuje samu vjeru i instrumentalizira je', kazao je muslimanski predstavnik Kyai Haji Hasyim Muzadi, glavni tajnik Međunarodne konferencije islamskih znanstvenika (ICIS).

Svaka religija posjeduje vlastiti identitet i među njima ima jednakosti i razlika, ali je zajedničko svima nada u stvaranje suglasja među ljudima, mira, pravde, napretka i boljeg životnog standarda. Sudionici današnjeg skupa, uz ostalo, zapalili su svjetla mira.