PRIMJER CRKVENJACIMA

Papa Franjo platio hotel, odbio zlatni križ i limuzinu

14.03.2013 u 16:39

Bionic
Reading

Dan nakon izbora novog pape Franje gomilaju se zanimljive informacije koje sve više svjedoče o njegovom pobožnom i nadasve skromnom duhu. Papa Franjo odbio je zlatni križ, odbio se voziti u limuzini i vratio se u rimski hotel, kojeg vodi crkva, a u kojem je odsjeo prije nego što je izabran za papu, te inzistirao da plati račun

Ujutro nakon izbora, papa Franjo je zatražio od vozača da ga odveze do hotela Domus Internationalis Paulus VI, gdje je odsjeo tijekom tjedna prije početka konklava.

'Htio je uzeti svoje kofere i torbe. Sve je tamo ostavio', kazao je glasnogovornik Vatikana.

'Tada je ušao u ured, pozdravio sve i odlučio platiti račun za svoju sobu...jer je tako želio dati dobar primjer ostalim svećenicima i biskupima', dodao je.

Glasnogovornik nije kazao o kojoj se svoti radi.

Otac Pawel Rytel-Andrianik kazao je da je bio iznenađen kada je novi papa inzistirao na tome da podmiri račun.

'Mislim da se ne treba brinuti oko računa. Ova kuća je dio Crkve, a to je sada njegova Crkva', kazao je.

Prema cjeniku na internetskoj stranici, noćenje s doručkom u tom hotelu stojio šezdesetak eura.

Nakon što je izabran novim papom, Franjo se umalo posvađao s voditeljem liturgijskog slavlja, monsignorom Guidom Marinijem koji mu je savjetovao da preko bijele halje odjene crveni plašt od baršuna i stavi zlatni križ, piše Il Messaggero.

'Stavite ga vi. Ja ću zadržati ovaj željezni koji sam dobio nakon zaređenja', kazao je novoizabrani poglavar Katoličke crkve koji je nakon proglašenja odbio sjesti u Svetu Stolicu već je kardinale pozdravljao stojećki.

Nakon objave ponitfikata Franjo je odbio voziti se u limuzini već se pridružio kardinalima u minibusu. Poznat po korištenju javnog prijevoza, novi papa limuzinu je odbio i u četvrtak ujutro kada je odlazak na prvi papinski radni dan započeo vožnjom u običnom automobilu.