proces u tijeku

Papa Franjo o Stepincu: Pitao sam Irineja. Ako se ne zna istina, čemu izjava o svetosti

08.05.2019 u 09:22

Bionic
Reading

Papa Franjo komentirao je situaciju vezanu uz kanonizaciju Alojzija Stepinca koju, moglo bi se reći, Hrvatska s nestrpljenjem očekuje.

Papa je u razgovoru s novinarom Večernjeg lista na povratku s putovanja u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju kazao da je riječ o povijesnom slučaju. Istaknuo je da je Stepinac čovjek s vrlinama što je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim i može ga se moliti.

'Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I, ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve pr.a.). Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome', poručio je papa Franjo.

Papa je naveo da se predmet trenutno izučava i produbljavaju neke točke kako bi istina bila jasna. Poručio je da se on ne plaši istine već samo suda Božjeg.

  • +17
Papa Franjo u Sjevernoj Makedoniji Izvor: Cropix / Autor: Ivana Batev / CROPIX