KRIŽNI PUT

Papa Franjo: Isus se solidarizirao sa svim tim oblicima patnji

  • Autor: Hina/tportal
  • Zadnja izmjena 18.04.2014 23:08
  • Objavljeno 18.04.2014 u 23:08
Papa Franjo križni put 2014

Papa Franjo križni put 2014

Izvor: Reuters / Autor: Max Rossi

Papa Franjo molio je u petak navečer pred rimskim Koloseumom za žrtve ekonomskog iskorištavanja i svakodnevnog zlostavljanja, tijekom tradicionalnog Križnog puta pred Uskrs, koji je protekao u socijalnom tonu.

Meditacije za 14. postaja Križnog puta priredio je talijanski biskup Giancarlo Maria Bregantini, nadbiskup Campobassa, poznat po svojim hrabrim stajalištima protiv mafije i veliki zagovornik nezaposlenih i prekarskih radnika.

Od početka Križnog puta upozoravalo se na 'teški križ svijeta rada' i 'teret svih nepravdi koje su uzrokovale gospodarsku krizu i njezine društvene posljedice': 'prekarnost, nezaposlenost, otpuštanja, novac koji vlada umjesto da služi, financijsko špekuliranje, samoubojstva poduzetnika, korupciju i lihvarstvo te tvrtke koje napuštaju svoje domovine'.

Već kod prve postaje, izdvojena je kleveta, najomraženija tema pape Franje, podsjećanjem na suđenje Isusu i njegovu smrtnu presudu: 'podmetanja i predrasude, s anonimnim pismima i strašnim klevetama, pripadaju rasističkoj kulturi, kulturi isključivosti i marginalizacije. Optužen, čovjek se nađe na prvoj stranici; oslobođen optužbi, na posljednjoj!'

Odbacivanje imigranata, djeca vojnici i žrtve spolnog zlostavljanja, droga, alkohol, zlostavljanja u zatvorima, nasilje nad ženama, izolirani bolesnici, depresije i očaj, posebice nakon smrti djeteta često su spominjani u ovogodišnjim meditacijama Križnog puta, čime se željelo podsjetiti da se Isus, po kršćanskoj tradiciji, solidarizirao sa svim tim oblicima patnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!