rast napada

Papa Franjo: Antisemitizam je dio vala pokvarene mržnje

08.03.2019 u 16:43

Bionic
Reading

Papa Franjo ocijenio je u petak da je antisemitizam dio vala 'pokvarene mržnje' koji je zahvatio neke zemlje i pozvao sve da budu na oprezu s tim u vezi

U govoru članovima Američkog židovskog odbora koji borave u posjetu Vatikanu, Papa je također istaknuo da je grijeh za kršćane da gaje antisemitske osjećaje jer dijele nasljeđe sa Židovima.

'Jako me zabrinjava širenje, na mnogim mjestima, klime zloće i bijesa, u kojoj korijene hvata pretjerana i pokvarena mržnja', rekao je. 'Posebice mislim na pojavu antisemitskih napada u raznim zemljama.'

Papa nije imenovao zemlje na koje misli, no vladine statistike objavljene prošli mjesec pokazuju da se od prošle godine u Francuskoj dogodilo više od 500 antisemitskih napada, 74 posto više nego 2017. Francuska ima najveću židovsku zajednicu u Europi.

'Naglašavam da je za kršćanina bilo kakav oblik antisemitizma odbacivanje vlastitih korijena, potpuna kontradikcija', rekao je.

  • +11
Papa Franjo Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Istraživanje Europske unije čiji su rezultati objavljeni prošli mjesec pokazalo je da je više od trećine europskih Židova razmišljalo o emigraciji u zadnjih pet godina jer se više ne osjećaju sigurnima.

Jačanje antisemitizma podudara se s jačanjem populističkih i nacionalističkih stranaka u većinski kršćanskim zemljama kao što su Italija, Njemačka, Poljska i Mađarska.

U Velikoj Britaniji, devetero zastupnika istupilo je iz laburističke stranke prošli mjesec jer su nezadovoljni kako se stranačko vodstvo postavilo prema antisemitizmu u stranci.