PRVA TUŽBA PROTIV VATIKANA

Papa će se pozvati na imunitet šefa države

31.03.2010 u 13:33

Bionic
Reading

S obzirom na to da u posljednjih nekoliko tjedana sve više uglednih svjetskih medija otvoreno proziva papu Benedikta XVI. za dugogodišnje skrivanje pedofila od pravde, a podignute su i prve sudske tužbe, Vatikan je počeo i službeno pripremati obranu čovjeka kojeg katolici nazivaju Kristovim namjesnikom na zemlji

Prema sudskim dokumentima do kojih je došla ugledna novinska agencija Associated Press, vatikanski odvjetnici planiraju se pozvati na tri glavna argumenta: papin imunitet kao šefa države Vatikan, 'činjenicu' da američki biskupi koji su se bavili svećenicima pedofilima nisu bili zaposlenici Vatikana te tvrdnju da službeni dokument Crkve iz 1962, koji nalaže biskupima da silovanje djece ne prijavljuju policiji, ne predstavlja nikakav dokaz za tezu o institucionalnom prikrivanju tih zločina.

Naime, tri su muškarca, žrtve seksualnog zlostavljanja iz američke savezne države Kentucky, podigla tužbu protiv Vatikana zbog zanemarivanja njihovih prijava.

'Ova je tužba jedina koja je ikad podignuta protiv Vatikana, a da za svoj isključivi cilj ima pozvati Vatikan na odgovornost za prikrivanje svih slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane svećenika u ovoj zemlji. Nitko drugi nije optužen, nijedan svećenik, nijedan biskup', rekao je AP-u odvjetnik žrtava William McMurry

Kako doznaje Associated Press, Vatikan sprema obranu koja za cilj ima osigurati da se papi Benediktu XVI. osigura imunitet od ispitivanja pred civilnim sudom, odnosno da se spriječi mogućnost da sud subpoenom zatraži pristup tajnim crkvenim dokumentima.

Tužitelji u slučaju iz Kentuckyja u svojoj tužbi navode slučaj američkih biskupa, koji su bili zaposlenici Svete Stolice te da je zbog toga Vatikan odgovoran za činjenicu da biskupi nisu prijavili silovanja. Prema svemu sudeći, takvih se tužbi sprema još, i to na svim krajevima svijeta, što i nije neobično s obzirom na raširenost optužbi za pedofiliju u redovima katoličkih svećenika.