GLASANJE U PETAK

Pao dogovor: Šeparović, Arlović i Selanec postaju ustavni suci?

12.07.2017 u 15:02

Bionic
Reading

Odbor za Ustav predložio je Saboru da za ustavne suce izabere Miroslava Šeparovića, Matu Arlovića i Gorana Selanca. Rezultat je to konsenzusa između SDP-a i HDZ-a, o kojem bi se trebalo glasati u petak

'Nakon razgovora iskrsnula su imena tri kandidata - Miroslava Šeparovića, Mate Arlovića i Gorana Selanca. Moja je informacija da je oko sva tri kandidata postignut konsenzus', kazao je na početku sjednice Odbora za Ustav njegov predsjednik Željko Reiner.

Međutim s tvrdnjom o konsenzusu nije se složio Mostov Robert Podolnjak, poručivši kako Most oko konsenzusa nije informiran te da niti on niti bilo tko drugi iz Mosta nije sudjelovao ni u kakvom obliku konsenzusa.

Šeparović, Arlović i Selanec su na sjednici Odbora izglasani s 11 glasova za i jednim suzdržanim. Suzdržan je bio Podolnjak, koji je svoj glas za dao Teodoru Antiću, Mislavu Kolakušiću i Mirjani Juričić.

Podsjetimo, SDP je već ranije najavio da će kao kandidata podržati Selanca, dok je, prema neslužbenim informacijama, HDZ gurao Miroslava Šeparovića i Antuna Palarića. Međutim SDP nije bio spreman pristati na podršku Palariću, pa je bilo gotovo izvjesno da će se izabrati samo dva kandidata.

'Spremni smo podržati jednog kandidata kojega predloži HDZ, ali apeliramo da to ne bude nijedan kandidat koji je sudjelovao u presudi u slučaju Sanader, za koji smatramo da je derogirao ustavnu odredbu koja se tiče pretvorbe i kriminala', kazao je prije koji tjedan Davor Bernardić.

No danas je stigla informacija da će HDZ umjesto Palarića podržati Arlovića, kojeg SDP prilikom glasovanja u svom klubu zastupnika nije podržao.

Što se tiče trojice kandidata, Šeparović je aktualni predsjednik Ustavnog suda, a Arlović aktualni ustavni sudac. Selanec pak u Ustavni sud ulazi kao novo lice.

Iako je pao dogovor, samo izglasavanje ustavnih sudaca postalo je upitno nakon što je HDZ donio odluku da neće podržati SDP-ov prijedlog osnivanja istražnogn povjerenstva za Agrokor. 'Ili ćete podržati osnivanje povjerenstva ili nema ništa od ustavnih sudaca', dao je do znanja HDZ-u kasnije u danu Davor Bernardić.

Podsjetimo, na Ustavnom sudu trebaju se popuniti tri mjesta - jednog kandidata predlaže oporba, dok bi druga dva trebala predložiti vladajuća većina. S obzirom na to da je za izbor ustavnih sudaca potrebna dvotrećinska većina, nužan je kompromis između oporbe i vladajućih.