UKRAJINA I RUSIJA

Pao dogovor o cijeni plina i crnomorskoj floti

21.04.2010 u 17:40

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu pristala sniziti cijenu svog zemnog plina za Ukrajinu u zamjenu za 25-godišnje produženje zakupa za svoju crnomorskou flotu na Krimu

Postizanje sporazuma objavljeno je nakon razgovora u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu između ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i njegova ruskog kolege Dmitrija Medvedeva.

'Naši će ukrajinski partneri dobiti popust na cijenu plina', rekao je Medvedev novinarima, objasnivši da će popust biti 100 dolara ako cijena bude viša od 330 dolara za tisuću prostornih metara plina ili 30 posto ako cijena bude niža od toga.

Janukovič je, ustvrdivši da je taj sporazum 'bez presedana u povijesti naših odnosa', najavio da će Ukrajina uvesti 30 milijarda prostornih metara plina 2010., a 40 milijarda u 2011.

Medvedev je rekao da su se dvije strane dogovorile o 25-godišnjem produžetku najma za rusku crnomorsku flotu u ukrajinskoj luci Sevastopolju na Krimu, koja se trebala povući 2017. po sporazumu iz 1997.

Oba su čelnika u Harkovu govorila o okretanju nove stranice u ukrajinsko-ruskim odnosima koji su bili vrlo hladni za mandata bivšega prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka.